Eveniment

Ministrul moldovean al economiei: Investiţiile din România vor creşte

Valeriu Lazăr, ministrul economiei din R. Moldova : Filiera românească va fi importantă pe viitor în ceea ce priveşte investiţiile străine directe. Mediul local nu a fost unul prietenos, însă trecutul ruşinos a rămas în urmă. Acum barierele au fost depăşite. Uneori există impresia greşită că noi avem nevoie de investiţii din Vest pentru a produce şi exporta în Est. Noi avem nevoie de investiţii atât din Est, cât şi din Vest.

Valeriu Lazăr, ministrul economiei din R. Moldova : Filiera românească va fi importantă pe viitor în ceea ce priveşte investiţiile străine directe. Mediul local nu a fost unul prietenos, însă trecutul ruşinos a rămas în urmă. Acum barierele au fost depăşite. Uneori există impresia greşită că noi avem nevoie de investiţii din Vest pentru a produce şi exporta în Est. Noi avem nevoie de investiţii atât din Est, cât şi din Vest.

22.06.2010, 23:14 32

Autorităţile din Republica Moldova se aşteaptă ca în viitorulapropiat atât volumul investiţiilor româneşti, cât şi numărulinvestitorilor să crească. În prezent, România este al cincileainvestitor străin direct în Republica Moldova, cu o cotă de 6,6% întotal. La un stoc investiţional de 2,6 mld. dolari, cota Românieieste de circa 170 mil. dolari. Printre investitorii români în ţarade peste Prut se numără şi companii care au capital străin.

"Filiera românească va fi importantă pe viitor în ceea cepriveşte investiţiile străine directe. Mediul local nu a fost unulprietenos, însă trecutul ruşinos a rămas în urmă. Acum barierele aufost depăşite, de aceea ne aşteptăm ca pe viitor investiţiile dinRomânia să crească", a declarat pentru Ziarul Financiar ministruleconomiei şi viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, prezent la forumulMoldova Business Week 2010.

Cei mai importanţi investitori din România sunt, potrivit luiLazăr, Draexlmaier Automotive, care şi-a delocalizat o parte aoperaţiunilor din România în Republica Moldova, BCR, RaiffeisenLeasing, BT Leasing, Petrom şi Rompetrol. "BT Leasing este ocompanie cu capital 100% românesc. Pe viitor vor fi şi mai multe şimai mari", completează Lazăr.

Investiţiile străine directe totale în Republica Moldova aucunoscut un trend ascendent în perioada 2004-2008, de la 146 mil.dolari la 708 mil. dolari. În 2009, în condiţiile crizei s-a pututobserva o scădere abruptă a acestora, până la 86 mil. dolari.Principalele avantaje pe care Republica Moldova le oferăinvestitorilor sunt stimulentele fiscale - impozit pe venit zerodacă profitul se reinvesteşte -, zonele de liber schimb - mărfurileproduse aici sunt scutite de taxe şi accize -, forţa de muncăieftină şi un cadru legal favorabil.

Autorităţile de la Chişinau au organizat a şasea ediţie aforumului investiţional pentru a atrage atenţia investitorilorstrăini asupra potenţialului ţării, potrivit lui Lazăr . "MoldovaBusiness Week 2010" este prima ediţie în format extins, ce sedesfăşoară pe parcursul a patru zile şi care oferă o expoziţie aunor proiecte investiţionale. La eveniment şi-au confirmat prezenţacirca 600 de participanţi, dintre care aproape jumătate străini din19 ţări. Oficialii moldoveni vor să intensifice fluxurileinvestiţionale şi afirmă că principalele domenii de interes suntinfrastructura, energia şi agricultura. "Uneori există impresiagreşită că noi avem nevoie de investiţii din Vest pentru a produceşi exporta în Est. Noi avem nevoie de investiţii atât din Est, câtşi din Vest", a completat ministrul economiei.

Structura comerţului exterior al Republicii Moldova esteechilibrată între Est şi Vest, astfel, 50% din exporturi merg cătreUniunea Europeană, iar 40% către statele CSI, restul de 10% avândaltă destinaţie. În ultima perioadă s-a observat însă o creştere cudoar 1,5% a exporturilor către UE şi cu 40% a celor cătreRusia.

"Creşterea puternică a exporturilor către Rusia se datoreazăatât excluderii unor bariere şi bazei fiscale favorabile, cât şifactorului monetar. Astfel, schimburile comerciale cu Rusia se facîn dolari, iar leul moldovenesc s-a depreciat în raport cu monedaamericană, de aceea competitivitatea mărfurilor moldoveneşti acrescut. În cazul schimburilor comerciale cu UE situaţia este exactinvers, leul câştigând teren în faţa monedei unice. Situaţia se vastabiliza însă, iar în 2010 aşteptăm o creştere mai dinamică aexporturilor către UE", a concluzionat Lazăr.

Economia Republicii Moldova a depăşit criza, potrivitprimului-ministru Vladimir Filat, iar acum începe procesul derelansare. În primul trimestru din acest an PIB a crescut cu 4,7%,iar la nivel de 2010, creşterea economică este estimată la 2,5%,potrivit autorităţilor, faţă de un declin de 6,5% anul trecut.

În 2009, Republica Moldova avut un PIB de 5,403 mld. dolari, depeste 20 de ori mai mic decât cel al României, potrivit FMI.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels