Eveniment

Minivacanta de 1 Decembrie compenseaza scaderile operatorilor de turism din week-end-ul cu alegeri

Minivacanta de 1 Decembrie compenseaza scaderile operatorilor de turism din week-end-ul cu alegeri

Unii proprietari de pensiuni de la munte spun ca au inregistrat un grad de ocupare de pana la 75% in week-end-ul care tocmai s-a incheiat

30.11.2009, 23:12 28

Minivacanta de 1 Decembrie a umplut camerele pensiunilor de lamunte din statiunile cunoscute si a crescut vanzarile unor agentiide turism cu 15-20% fata de saptamanile obisnuite, spun operatoriidin turism.

Unele companii au ales sa prelungeasca week-end-ul 28-29noiembrie cu inca doua zile, pana de Ziua Nationala a Romaniei, 1Decembrie.

"Este plin la noi. In culoarul Rucar - Bran, gradul de ocupareeste in jur de 75%, din cate am auzit. In week-end-urile trecute,gradul de ocupare era mai mic, de 40 - 50%", spune Dragos Sandu,proprietarul pensiunii de trei margarete Podul Turcului din ValeaBran - Moeciu, care opereaza 16 camere, cu un pret in week-end de100 de lei pe noapte fara mic dejun.

Elisabeta Softan, proprietara pensiunii Dumbrav, de patrumargarete - din Timisul de Jos, sustine, de asemenea, ca vacanta de1 Decembrie a umplut toate cele opt locuri ale pensiunii, dupa cein week-end-ul trecut acestea au fost goale.

Gura de aer pentru agentii

Minivacanta de 1 Decembrie a fost si pentru unele agentii deturism un balon de oxigen pana cand sezonul sarbatorilor de iarnava debuta pe 20 decembrie. Alte agentii spun insa ca nu au observatcresteri semnificative.

"S-au vandut foarte bine ofertele de tipul platesti doua noptisi stai trei, sau platesti trei nopti si stai patru, ceea ceinseamna practic o reducere de 25%, respectiv 33% din pretulinitial. Am vandut in jur de 100 de astfel de pachete pentruperioada 28 noiembrie - 1 decembrie, mai multe cu 15 - 20% decatintr-un week-end obisnuit. Pentru week-end-ul viitor, estimam oscadere vizibila, fiind duminica de alegeri, cand mereu vanzarilesunt foarte scazute. La alegerile prezidentiale, am vandut unsingur pachet", spune Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turismPrestige Tours.

Au fost romani care au ales sa plece pe durata celor patru zilein orase europene cu zbor direct (city-break-uri), caz in careminivacanta a costat in jur de 200 - 300 de euro de persoana,incluzand biletul de avion si trei nopti cu mic dejun inclus, inregim de trei stele.

Cei care au ales sa plece in vacanta in Romania in statiunilemontane cunoscute sau in strainatate au fost angajatii din mediulprivat care si-au putut lua liber luni de la serviciu sauantreprenorii, spun reprezentantii agentiilor de turism.

Bugetarii, in concediu fara plata

Bugetarii, dintre care o buna parte au avut luni zi libera faraplata, nu s-au angajat la cheltuieli de acest gen.

"Credeti ca dupa ce li s-a dat zece zile de concediu fara platabugetarii mai pleaca in vacanta de 1 decembrie? Nu am observatvanzari anormale week-end-ul acesta. Eu sunt in categoria celorrealisti, sau chiar sceptici. Asteptam perioada sarbatorilor, candsperam sa avem macar aceleasi incasari ca anul trecut, cand dejaincepuse criza", spune Sorin Vaduvoiu, directorul general alagentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri de 24 mil. euro anultrecut.

Personalul din invatamant a avut pe 30 noiembrie zi libera faraplata, urmand sa ia vacanta de Craciun cu o saptamana mai devreme,fiind planificate patru zile de concediu neplatit in perioada 14-18decembrie. "Nu ne bucuram ca incepem sarbatorile de iarna maidevreme, preferam sa mergem la scoala si sa primim bani", spuneMariana B., 54 de ani, invatatoare.

Si o parte din angajatii din ministere au ales sa-si ia liberieri, pentru a avea un week-end prelungit la patru zile, insa aumers la serviciu suficiente persoane pentru a asigura un fluxnormal de lucru, spun surse din Ministerul de Finante.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO