Eveniment

Misiunea Fondului Monetar vine sa-i cunoasca pe noii guvernanti

25.01.2005, 00:00 32



Vizita misiunii FMI, care soseste astazi la Bucuresti, a zapacit si mai mult procedurile de numire a secretarilor de stat la Ministerul Finantelor: Elena Doina Dascalu (cunoscuta in lumea consultantilor fiscali cu numele Doina Leonte) a fost instalata, de fapt, ca secretar de stat responsabil cu bugetul, nu cu politica fiscala, asa cum anuntase sambata guvernul. Un comunicat al executivului spunea ca Maria Manolescu, fostul secretar insarcinat cu politica fiscala, a fost eliberata din functie, fiind numita in locul sau Doina Dascalu.



Numai ca lucrurile nu stau asa. Dascalu a fost desemnata sa se ocupe de buget si sa participe la discutiile cu expertii FMI in aceasta calitate. Optiunea este cu atat mai bizara cu cat specialistii in fiscalitate recunosc experienta Doinei Dascalu in politici fiscale si nu in materie de constructii bugetare.



Potrivit unor surse din Ministerul Finantelor, pentru postul de secretar de stat responsabil cu politica fiscala ramane in carti cu cele mai mari sase de a fi numit Catalin Doica, fost angajat in directia juridica a ministerului si a apoi la Directia Finante publice Constanta. Conform surselor citate, Doica are pana in 30 de ani si ii lipseste experienta necesara in domeniul politicilor de impozitare. Insa acesta nu pare a fi considerat un aspect relevant, atat timp cat nici Doina Dascalu nu a mai lucrat la constructia unui buget.



Cert este ca astazi soseste la Bucuresti noul negociator-sef al FMI in relatia cu Romania, belgianul Emanuel van der Mensbrugghe. Si cum greul discutiilor cu expertii Fondului cad de cele mai multe ori pe secretarul de stat responsabil cu bugetul, Gheorghe Gherghina trebuia inlocuit urgent pentru ca Van der Mensbrugghe sa aiba un partener de discutii tehnice, pe langa cele cu ministrul Ionut Popescu. Si a fost aleasa Doina Dascalu.



Problema este ca discutiile cu Fondul nu pot evita in nici un caz componenta de politica fiscala, mai ales in conditiile introducerii cotei unice de impozit pe venit.



Cum secretar de stat responsabil cu acest domeniu inca nu a fost numit, ar ramane ca expertii FMI sa se rezume la discutii "de principiu" cu ministrul de stat cu coordonarea activitatilor economice, Adriean Videanu, si cu ministrul finantelor Ionut Popescu. Din pacate, este probabil ca singurele discutii fundamentate cu calcule si estimari profesioniste sa poata avea loc numai la banca centrala.



Misiunea FMI corespunde celei de-a doua si a treia etape de analiza din cadrul Aranjamentului Stand-by de tip preventiv semnat cu Romania in vara anului trecut. Cum expertii FMI nu prea au parteneri de discutie care sa vina la masa negocierilor cu temele facute, sunt sanse ca vizita sa se limiteze la contacte mai degraba de natura diplomatica, urmand ca adevaratele negocieri sa aiba loc pe la inceputul primaverii.



Belgianul Emanuel van der Mensbrugghe ii succede croatului Neven Mates, care a fost timp de patru ani negociator-sef al Fondului pentru Romania. Van der Mensbrugghe are experienta in Ucraina, ceea ce inseamna ca este familiar cu problemele legate de introducerea unei cote unice. De asemenea, din delegatie face parte un expert care cunoaste cazul Slovaciei, tara care a adoptat o cota unica de impozit pe venit si pe profit incepand din 2004.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO