Eveniment

Miza taxei pe cifra de afaceri a companiilor mari: încasări de 6,2 mld. lei în plus de la 756 de companii, dintre care 20 de bănci. PwC: „Modificările nu au fost însoţite de o analiză de impact. Energia, tutunul, farma şi construcţiile sunt sectoare importante, deja supraimpozitate.“

Daniel Anghel, partener, Tax, Legal & People leader la PwC România: România se confruntă cu o situaţie bugetară dificilă, dar credem că majorarea taxelor nu ar trebui să fie singura soluţie. Avem o colectare care ne plasează la coada clasamentului. Susţinem ajustările din PNRR, erau necesare - mai puţine facilităţi, excepţii şi scutiri, dar nu ne aşteptăm la impozite noi.

Autor: Răzvan Botea

25.09.2023, 08:00 542

Miza taxei minime pe cifra de afaceri a companiilor mari sau pe veniturile băncilor ar urma să aducă la bugetul de stat 6,2 mld. lei în plus, adică mai puţin de 0,5% din PIB, conform unei analize a companiei de consultanţă şi audit PwC România.

„Suma pe care o estimăm este de 6,22 miliarde de lei în plus la bugetul statului, dar aceste estimări iau în calcul doar cifrele bilanţiere şi nu veniturile totale prevăzute de proiectul de lege, care în anumite situaţii pot fi mai mari“, a spus Daniel Anghel, partener, Tax, Legal & People leader la PwC România.

Conform datelor de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) analizate de PwC, 1.100 de companii au cifra de afaceri mai mare de 50 mil. euro, dar 756 sunt eligibile pentru taxarea specială pe cifra de afaceri. Dintre acestea, 20 sunt bănci.

„Marjele de profit diferă de la un sector economic la altul, dar şi în funcţie de contextul economic. Vor fi 756 de companii eligibile la plata impozitului pe cifra de afaceri, dintre care 20 sunt instituţii de credit“, a mai spus Daniel Anghel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO