Eveniment

Mugur Isarescu: Pericolul inflationist este aici, nu ne mai pandeste de dupa colt

Mugur Isarescu: Pericolul inflationist este aici, nu ne mai pandeste de dupa colt

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR

26.05.2008, 19:02 19

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR admite ca scumpirea petrolului va avea un impact asupra inflatiei, dar considera ca nu exista deocamdata motive sa fie schimbate prognozele de crestere economica.
Estimarile BNR privind cresterea economica si inflatia pentru anul in curs raman deocamdata nemodificate de maximul istoric atins de pretul petrolului pe pietele internationale.
"Consider ca nu avem motive sa schimbam prognoza de crestere economica, dar pana la urmatorul raport asupra inflatiei pot aparea multe elemente noi. Pretul petrolului pe pietele internationale are un impact inflationist si poate provoca incetinirea cresterii economice la nivel mondial, inclusiv in Romania", a declarat guvernatorul BNR.
Banca Nationala estimeaza ca anul acesta ritmul de crestere economica se va situa intre 5,5% si 6%.
La inceputul acestei luni, BNR a revizuit in usoara crestere prognoza de inflatie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, reducand in acelasi timp estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%. Analistii economici sunt insa destul de pesimisti, fiind de parere ca inflatia ar putea atinge noi maxime in lunile urmatoare daca se vor scumpi utilitatile de la 1 iunie.
"Este cert ca majorarea unui pret de baza, care include intreaga economie, va avea un impact asupra inflatiei. Pericolul inflationist este aici, nu ne mai pandeste de dupa colt. Cresterea pretului la petrol aduce in discutie si pericolul recesionist, de slabire a cresterii economice", a continuat Isarescu, care si-a exprimat temerile legate de posibilitatea repetarii crizei petrolului din 1979, care a insemnat o scumpire a barilului de petrol la 60 dolari.
Saptamana trecuta, pretul petrolului a atins pe pietele internationale un maxim istoric de peste 135 de dolari pe baril, depasind record dupa record inca de la inceputul acestui an.
Un raport realizat de banca americana de investitii Goldman Sachs avertizeaza ca pretul petrolului ar putea atinge 200 de dolari pe baril in urmatoarele sase luni pe fondul scaderii rezervelor.
"Nimeni nu poate previziona evolutia pretului la petrol pentru ca acesta este supus speculatiilor si nu este determinat doar de raportul dintre cerere si oferta. Titeiul este o marfa tranzactionabila si aproximativ 40% din pretul acestuia este datorat speculatiilor financiare", a argumentat Martin Lees, secretarul general al Clubului de la Roma care reuneste fosti si actuali sefi de stat, oameni de afaceri de renume si economisti.
Exista in schimb si analisti care considera ca am putea asista la o prabusire brusca a pretului in conditiile in care speculatorii se vor retrage de pe piata.
Factori precum reducerea productiei din Nigeria, nivelul insuficient de dezvoltat al tehnologiei de extractie din Rusia si faptul ca in ultimii ani nu au mai fost descoperite zacaminte semnificative de petrol, pun presiune asupra stabilitatii pretului la petrol.
"Uitandu-ma la avansul inregistrat de pretul petrolului am un puternic sentiment de deja-vu. In urma cu zece ani pretul petrolului a crescut de la
2 dolari pe baril la 12 dolari. O crestere putenica a fost inregistrata si in 1979", a afirmat Isarescu.
"Nu cred ca pretul va cobori foarte repede, decat daca ne indreptam spre o recesiune, ceea ce va insemna o reducere temporara, si nu permanenta", spune si Lees. El considera ca folosirea de biocombustibili isi va pune amprenta indirect asupra scumpirii alimentelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO