Eveniment

Muncitorii din strainatate nu se vor intoarce prea curand

02.03.2007, 19:43 26

Muncitorii romani care lucreaza in strainatate nu se vor intoarce foarte curand in tara, din cauza diferentelor dintre salariile din Europa si cele din Romania, a declarat ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.
"Probabil ca muncitorii romani nu se vor intoarce foarte curand sa lucreze in tara, din cauza veniturilor obtinute in prezent, care sunt deocamdata mult mai avantajoase decat cele de pe piata romaneasca. Avem insa datoria sa luam masuri pentru a-i aduce inapoi", a afirmat Borbely. El a precizat ca Guvernul a decis, miercuri, constituirea unui grup de lucru interministerial, care va elabora un set de masuri cu scopul readucerii in tara a muncitorilor romani din strainatate.
Din grup vor face parte reprezentanti ai Ministerelor Muncii, Transporturilor, Educatiei, Finantelor, Afacerilor Externe si Administratiei si Internelor, ai Agentiei de Strategii Guvernamentale, Institului National de Statistica. Grupul de lucru va colabora cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, ai patronatelor si ai altor institutii publice sau private cu relevanta in domeniu.
Guvernul a decis totodata sa evalueze situatia cetatenilor romani aflati la lucru in strainatate, pornind de la stabilirea numarului acestora, structura pe meserii, ocupatia, conditiile de lucru si de locuire, informatii despre angajatori. De asemenea, se va evalua castigul salarial al romanilor aflati la munca in strainatate si pachetul de beneficii.
Va fi reglementat si un sistem de stimulare a revenirii in tara a muncitorilor romani care sa se refere, in principal, la salariu, pachet de beneficii, transport, prime de instalare, sistem de formare/reformare vocationala gratuit pentru muncitori, facilitati de creare de societati de constructii, facilitati de obtinere a atestatelor profesionale pentru cei calificati.
Ministerul Transporturilor va organiza, la 23 martie, o licitatie internationala pentru atragerea unui consultant care sa participe la elaborarea unui pachet de legi in domeniul locativ, a mai spus Laszlo Borbely. De asemenea, el a adaugat ca Primaria Capitalei va aplica bulinele rosii pe blocurile cu risc seismic ridicat din Bucuresti in termen de 60 de zile, iar acest sistem de marcare a cladirilor va fi extins la nivel national, a declarat Borbely.
In Romania au fost incadrate in prima clasa de risc seismic circa 600 de cladiri, dintre care 125 se afla in Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO