Eveniment

Nabucco începe discuţiile cu BERD, BEI şi IFC pentru o finanţare de 4 mld. euro

Nabucco începe discuţiile cu BERD, BEI şi IFC pentru o finanţare de 4 mld. euro

Autor: Roxana Petrescu

06.09.2010, 23:52 22

BERD, BEI şi IFC, membră a Băncii Mondiale, au început procesulde evaluare al gazoductului Nabucco, proiect european care-şipropune diminuarea dependenţei de importurile de gaze din Rusia,miza fiind una extrem de importantă: acordarea unui posibil pachetde finanţare de 4 mld. euro, jumătate din valoarea totală aproiectului.
Practic, în perioada următoare cele trei instituţii financiare vorîncepe analiza proiectului Nabucco, iar la final vor decide dacăvor da banii necesari realizării acestei investiţii. Pasul esteunul important, după cum chiar acţionarii Nabucco, spun pentru căeste o primă etapă în obţinerea finanţărilor de care are nevoieproiectul.
În acest context, Nabucco pare să prindă teren în faţa rivaluluisău, gazoductul South Stream, făcut de Gazprom, după o perioadă încare ruşii au reuşit să atragă în proiectul lor multe dintre ţărilecare fac parte din Nabucco. În ciuda aparentei repeziciuni cu carepărea că se mişca proiectul ruşilor, specialiştii din piaţă au spustot timpul că de fapt South Stream este un proiect inexistent, carenu are un studiu de fezabilitate terminat, nu are un acordinterguvernamental şi care s-ar putea dovedi chiar şi pentruGazprom prea scump de susţinut.
În ceea ce priveşte finanţarea Nabucco, reprezentanţii consorţiuluispun că de la BEI ar putea veni 2 miliarde de euro, BERD ar puteasă contribuie cu 1,2 miliarde de euro din care jumătate ar urma săfie sindicalizată de la bănci comerciale, iar IFC ar puteacontribui cu 800 de milioane de euro, sumă din care doar jumătatear veni din conturile instituţiei financiare. Evaluarea proiectuluiva include un studiu al aspectelor comerciale, sociale şi demediu.
"Nabucco este un proiect principal al Europei Centrale şi de Est,deoarece va contribui la creşterea competiţiei şi securităţiiaprovizionării cu gaze naturale într-o zonă a continentului careeste în urmă în ceea ce priveşte infrastructura necesară şidiversificarea resurselor", spune Sandor Fasimon, seniorvicepresident al MOL Group Supply and Trade, unul dintre acţionariiNabucco.
În proiect mai sunt implicate Transgaz (România), OMV (Austria),RWE (Germania), Bulgargaz (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Discuţiiledespre acest proiect durează de aproape zece ani, iar termenulpentru începerea construcţiilor a fost stabilit pentru anul 2012,urmând ca primele fluxuri de gaze să înceapă să curgă în2015.
"Semnarea scrisorii de mandat este un pas important cătrerealizarea acestui proiect vital. Cu toate acestea, mai este multde făcut. Până la luarea deciziei finale de investiţie trebuie săprofităm de acest moment şi să armonizăm proiectul, în special cudisponibilitatea resurselor de gaze naturale din Azerbaidjan şiIrak. Nu trebuie să uităm niciodată că acest proiect trebuie să sebazeze pe o logică de business puternică", a adăugat Fasimon.
Dincolo de începerea discuţiilor cu instituţiile financiare,reprezentanţii Nabucco au mai anunţat luna trecută regândireasurselor de alimentare cu gaze ale proiectului. Astfel, în loc detrei conducte de alimentare vor rămâne doar două, Iranul ieşind dincărţi. Reprezen­tanţii Nabucco au declarat că vor exista conductede alimentare către graniţa turco-georgiană şi către graniţaturco-irakiană. Ţările care vor aproviziona gazoductul suntAzerbaidjan, Turkmenistan şi Irak.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO