Eveniment

NATO va da luni startul unor exerciţii nucleare la care vor participa inclusiv bombardiere B-52

NATO va da luni startul unor exerciţii nucleare la care...

Autor: Dorin Oancea

16.10.2022, 12:59 140

NATO a anunţat că va lansa luni exerciţiul nuclear anual "Steadfast Noon", în cadrul căruia până la 60 de avioane vor participa la zboruri de antrenament deasupra Belgiei, Mării Nordului şi Marii Britanii, pentru a exersa folosirea bombelor nucleare americane cu baza în Europa, scrie Reuters.

Exerciţiile nucleare - care nu implică bombe reale - au loc pe fondul unor tensiuni sporite după ce Rusia a ameninţat în repetate rânduri cu lovituri nucleare în Ucraina, în urma unor eşecuri militare majore pe câmpul de luptă din această ţară.

"Steadfast Noon" este posibil să coincidă cu exerciţiile nucleare anuale ale Moscovei, denumite "Grom", care se desfăşoară în mod normal la sfârşitul lunii octombrie şi în cadrul cărora Rusia îşi testează bombardierele, submarinele şi rachetele cu capacitate nucleară.

NATO a declarat că exerciţiile occidentale nu au fost determinate de ultimele tensiuni cu Rusia.

"Exerciţiul, care se desfăşoară până la 30 octombrie, este o activitate de antrenament de rutină, recurentă şi nu este legat de niciun eveniment mondial actual", a declarat alianţa pe pagina sa de internet, adăugând că nu vor fi folosite arme reale.

Belgia găzduieşte exerciţiile la care vor participa 14 ţări şi până la 60 de avioane, inclusiv cele mai avansate avioane de luptă de pe piaţă şi bombardiere americane cu rază lungă de acţiune B-52 care vor zbura de la baza aeriană Minot din Dakota de Nord, se arată în declaraţie.

Şeful NATO, Jens Stoltenberg, a precizat săptămâna trecută că alianţa va continua exerciţiile în pofida situaţiei internaţionale tensionate. Anularea exerciţiilor din cauza războiului din Ucraina ar trimite un "semnal foarte greşit", a declarat el reporterilor, argumentând că forţa militară a NATO este cea mai bună modalitate de a preveni o nouă escaladare a tensiunilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO