Eveniment

Nica: Fara Cosmorom, valoarea RomTelecom scade cu 40%

19.12.2003, 00:00 13



Valoarea companiei RomTelecom ar scadea cu 40% in cazul va renunta la divizia de telefonie mobila Cosmorom, a declarat ieri ministrul comunicatiilor Dan Nica.



"Studiile unor analisti internationali au dovedit ca valoarea unui operator de telecomunicatii scade cu 40% daca nu are componenta de telefonie mobila, respectiv creste cu 40% in momentul in care isi infiiteaza o astfel de divizie. Este la fel si in cazul RomTelecom", a precizat Nica.



El a adaugat ca acest factor va influenta o eventuala decizie a actionarilor RomTelecom in privinta viitorului Cosmorom, amintind pe de alta parte ca, in acest moment, exista mai multe oferte de cumparare a operatorului de telefonie mobila din partea unor companii internationale de profil, dar si din partea unor institutii financiare internationale.



De asemenea, ministrul a respins indirect varianta inchiderii Cosmorom, afirmand ca in Romania "vor exista trei operatori GSM".



"Daca vor exista incercari de a face din trei operatori doi sau din doi unul, aceasta nu se va intampla pe perioada mandatului meu. Noi tinem la competitie, iar competitia inseamna trei operatori", a mai spus Nica.



In ceea ce priveste recenta amanare a AGA RomTelecom, solicitata de partea elena, Nica a declarat ca, in urma analizei, a constatat ca cererea a fost legala.



"Reprogramarea a fost stabilita pentru 23 decembrie, iar noi am solicitat ca pe ordinea de zi sa se afle si subiectul Cosmorom", a precizat Nica.



La inceputul acestei saptamani, el a anuntat ca nu a primit raportul care urma sa fie realizat de Deutsche Bank privind situatia Cosmorom si care ar trebui analizat de actionarii RomTelecom pentru a lua o hotarare.



In trimestrul al treilea al acestui an, veniturile operationale ale Cosmorom au insumat 2,3 mil. euro, in vreme ce pierderile sale s-au ridicat la 7,4 mil. euro.



In plus, operatorul de telefonie mobila datoreaza principalului sau furnizor de echipamente - compania greaca Intracom - peste 100 mil. $, la care se adauga dobanzi.



Grupul elen OTE a devenit actionarul majoritar al RomTelecom la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, controland in prezent 54% din actiunile operatorului de telecomunicatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO