Eveniment

Ninsorile abundente au paralizat industria

Ninsorile abundente au paralizat industria

Compania de drumuri spune că nu are destule utilaje

Autor: Adrian Cojocar

16.02.2012, 00:03 157

Viscolul din ultimele săptămâni care a paralizat transportul pe drumurile naţionale şi a lăsat fără curent unele dintre cele mai importante între­prinderi industriale din România a dat o lovitură puternică industriei, multe fabrici din ţară fiind închise temporar din cauza vremii capricioase.

Un exemplu în acest sens este grupul Mechel, care a anunţat că a oprit pentru cel puţin o săptămână activitatea a două dintre cele patru combinate din ţară ale sale, respectiv Mechel Câmpia Turzii şi Ductil Steel Buzău a căror cifră de afaceri cumulată s-a ridicat anul trecut la circa 400 mil. euro potrivit estimărilor ZF. Oprirea timp de o săptămână a acestor două combinate generează pierderi din vânzări de circa 7-8 mil. euro, fără a mai lua în calcul pierderile din cauza costurilor care nu pot fi acoperite de vânzări în această perioadă.

"Ninsorile abundente din ultima perioadă, pre­cum şi viscolul au lăsat întreprinderile izolate de rutele principale de transport. După cum se ştie, traficul a fost închis în totalitate sau restricţionat pen­tru maşinile de mare tonaj pe multe drumuri naţio­nale şi judeţene. De asemenea traficul pe calea fe-rată a fost blocat pe mai multe rute. Această situaţie a avut ca rezultat direct imposibilitatea aprovizio­nării uzinelor Mechel Câmpia Turzii şi Ductil Steel Buzău cu materie primă - ţaglă. Se intenţionează ca reluarea producţiei la întreprinderile de la Buzău şi de la Câmpia Turzii să aibă loc în 22 februarie, respectiv 24 februarie, după eliminarea neajun­surilor cauzate de vreme", au declarat repre­zentanţii gru­pului Mechel în Ro­mânia.

Potrivit lui Andrey Dei­neko, directorul gene­ral al Mechel-Steel, încetarea temporară a producţiei la cele două combinate nu va afecta grav volumul de pro­ducţie vandabilă plani­ficat pentru anul în curs.

Viscolul a oprit pro­ducţia timp de mai bine de o săptămână şi la grupul industrial-agricol Romet, deţinut de omul de afaceri Constantin Toma, în condiţiile în care pe fondul ninsorilor abundente liniile de înaltă tensiune au fost afectate şi fabricile au rămas fără electricitate. "Săptămâna trecută nu am avut deloc energie electrică, aşa că activitatea a fost oprită şi toţi angajaţii au fost trimişi acasă. Este vorba despre Aromet, Romtet, Grup Romet. Săptămâ­na aceasta au venit o parte din angajaţi la lucru, pentru că mulţi nu au reuşit să ajungă din cauza drumurilor blocate, însă i-am trimis din nou acasă. Încercăm în următoarele zile să creăm condiţiile pentru ca activitatea să fie repornită. Este foarte greu. Au fost blocate şi maga­zinele sub 3-4 metri de zăpadă. Nu am făcut o estimare, dar câteva mi­lioane de euro tot s-au pierdut, vă daţi seama. Dacă n-ai producţie, n-ai nici cli­enţi", a declarat Constantin To­ma, proprietarul grupului Romet, cu afaceri care anul trecut s-au ridicat la 300 mil. euro.

Reprezentanţii Arce­lor­Mittal Galaţi, cel mai mare combinat siderurgic din România, spun că s-au confruntat, de asemenea, cu probleme în ceea ce priveşte primirea şi procesarea materiei prime, precum şi în expedierea produselor, însă nu au dat detalii despre pagubele produse de vremea nefavorabilă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO