Eveniment

Noi numiri la CSA, CSSPP şi CNVM, pe agenda noii sesiuni parlamentare

Autor: Iulian Anghel

06.09.2011, 00:02 779

Una dintre primele măsuri pe care trebuie să le ia Parlamentul reunit ieri în prima zi a sesiunii de toamnă - ultima înaintea anului electoral 2012 - este numirea noilor membri ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), ai CSSPP şi CNVM, în condiţiile în care aceste numiri reprezintă o restanţă din sesiunea trecută.

"Astăzi (ieri - n.n.) ne alegem conducerea (conducerea Camerei Deputaţilor, procedura fiind valabilă şi pentru Senat - n.n.) şi, ulterior, noua conducere stabileşte ordinea de zi, urmând să vedem când va intra în discuţie numirile ce trebuie făcute", a explicat ieri deputatul Lakatos Petru, membru al Comisiei de buget-finanţe a Camerei.

Consiliul CSA este format din şapte membri, iar mandatul a patru dintre aceştia, inclusiv cel al preşedintelui şi al celor doi vicepreşedinţi, a expirat de mai multe luni. La finele lui iunie, înaintea vacanţei parlamentare, când structura conducerii CSA trebuia completată, Parlamentul nu a ajuns la un consens, iar mandatul celor în cauză a fost extins, lucru permis de lege.

Numirile în CSA sunt politice, respectând ponderea deţinută de partide în Parlament. Preşedinta CSA Angela Toncescu, susţinută de PNL, a fost învestită de Legislativ în 2006 pentru cinci ani.

În iunie, pentru această poziţie îşi depusese depus CV-ul Cris­tian Constantinescu, preşedintele UNSAR şi fost director general al Allianz-Ţiriac, care este susţinut de PDL. Acest partid îl mai susţinea în vară pe Cristian Ilie, director în cadrul Ministerului Economiei, care s-a înscris în cursă pentru funcţia de membru în consiliul CSA.

Legislativul trebuia să mai decidă în vară numirea a trei noi membri ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), demers amânat şi el pentru începutul acestei sesiuni parlamentare. Preşe­dintele CSSPP Mircea Oancea este susţinut de PDL.

Şi, în final, Parlamentul mai trebuie să voteze în prima parte a acestei sesiuni şi învestirea în funcţie a unui vicepreşedinte al Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere şi reglementare a pieţei de capital.

Liberalii au anunţat la finele sesiunii parlamentare trecute că în această funcţie va fi desemnat Alexe Gavrilă (în locul lui Paul Miclăuş, al cărui mandat a expirat în 2010), care a parcurs deja o parte a procedurilor parlamentare, fiind audiat de peste un an de comisiile parlamentare reunite de buget-finanţe.

Parlamentul s-a întrunit ieri în prima zi a sesiunii de toamnă, între legile importante care ar urma să intre pe agendă numărându-se legea educaţiei, o nouă lege a sănătăţii, modificarea Constituţiei şi noua lege a alegerilor care va reduce numărul de parlamentari.

De asemenea, Guvernul trebuie să decidă chiar din septembrie şi să supună aprobării Parlamentului crearea unui nou minister - cel al fondurilor europene.

Legea bugetului de stat pentru 2012 şi legea asigurărilor sociale vor fi între cele mai importante acte normative ce trebuie trecute de Parlament în această sesiune având în vedere constrângerile de anul viitor, care va fi şi an electoral.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO