Eveniment

Noiembrie confirma cel mai bun an al pietei auto

15.12.2005, 20:57 16

Vanzarile de masini noi au trecut cu o luna inainte de sfarsitul anului de 235.000 de unitati, in crestere cu 46% fata de aceeasi perioada din 2004.

Luna trecuta a adus o scadere de peste 3% a vanzarilor de masini noi fata de octombrie, insa cu cele peste 23.500 de unitati vandute noiembrie reprezinta una dintre cele mai bune luni de vanzari ale anului.

De altfel, vanzarile de masini s-au situat luna de luna la niveluri apropiate ca urmare a reducerii amplitudinilor sezoniere inregistrate in ultimii ani.

Spre deosebire de prima parte a anului, cand ritmul de crestere al vanzarilor de masini din productia nationala era comparabila cu cel al importurilor, ultimele luni au inregistrat o adevarata explozie a importurilor.

Cu peste 111.000 de unitati vandute, importurile de autovehicule au inregistrat o crestere de peste 72% in primele 11 luni ale anului. In cazul autoturismelor de import, adica al masinilor mici, ritmul de crestere a depasit 81%, segmentul detinand cea mai mare pondere si la nivelul intregii piete.

Practic, cele aproape 200.000 de autoturisme noi vandute din import si productia locala reprezinta peste 80% din piata auto, segmentul inregistrand an de an si cea mai mare crestere.

Rezultatele din primele 11 luni ale anului confirma tendinta sustinuta de crestere pe care piata auto a inregistrat-o in acest an.

Daca jucatorii din piata estimau un ritm de crestere al vanzarilor de 10-15%, dezvoltarea sistemelor de finantare si aprecierea monedei nationale in raport cu euro a facut ca dealerii auto sa se confrunte cu o cerere mult peste ceea ce prognozau la inceputul anului.

In aceste conditii, aproape toti dealerii si importatorii de automobile si-au ridicat de mai multe ori obiectivele de vanzari, ajungand sa raporteze chiar si vanzari duble fata de anul precedent. Cu aceste premise piata auto ar putea trece in acest an de pragul de 250.000-260.000 de unitati (corespunzatoare unei cresteri de 30-40%) si o valoare de peste 2,5 miliarde de euro.

Cel mai bine vanduta marca de automobile a fost si in acest an Dacia, insa spre deosebire de alti ani, a doua marca produsa local, Daewoo, a inregistrat o scadere importanta a vanzarilor (peste 24%).

In aceste conditii, locul doi pe piata a revenit in acest an marcii franceze Renault, care si-a dublat numarul de masini vandute la peste 22.000 de unitati.

Acelasi ritm nebunesc de crestere a fost inregistrat si de o alta marca de volum, Skoda, care cu peste 13.600 de unitati vandute si-a dublat in primele 11 luni ale anului vanzarile.

Practic, toate marcile de import din topul celor mai vandute zece marci de pe piata locala au inregistrat cresteri in acest an, cu exceptia marcii Peugeot, cresterile inregistrate depasind 65%. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO