Eveniment

Noul proprietar al Tutunului Romanesc vrea si partea lui Niculae

26.01.2004, 00:00 21



Grupul Interagro doreste sa vanda participatia detinuta la SNTR pentru 7,4 milioane de dolari, reprezentand valoarea investitiei nerecuperate, la care se va adauga o dobanda de 7-8% pe an incepand de la momentul privatizarii, a declarat Ioan Niculae, presedintele grupului. "Am fost contactat de casa de avocatura INCE & Co, reprezentanta consortiul Tobacco 2003/UE, pentru a merge la Londra, in perioada 1 - 10 februarie, pentru negocieri. Daca mi se ofera suma pe care o cer, voi vinde toate actiunile detinute de mine si firmele mele", a mai spus Niculae. La o dobanda de 7% pe an aplicata la cele 7,4 milioane de dolari, Niculae ar incasa 9,3 mil. $, iar la o rata de 8%, valoarea actiunilor ar ajunge la 9,65 mil. $.



Actiunile detinute de Niculae si firmele Interagro, Asirom si Astra, reprezinta 43,6% din capitalul Societatii Nationale Tutunul Romanesc.



Autoritatea pentru Privatizare a vandut saptamana trecuta 56% din actiunile SNTR catre consortiul Tobacco 2003/UE format din Galaxy Energy International Lotd si CTS SRL Italia. Pentru a spulbera misterul care a invaluit consortiul, Autoritatea a prezentat ieri cateva date referitoare la companiile care au cumparat SNTR.



Astfel, CTS este o societate constituita la inceputul anului 1998 cu o traditie de peste 250 de ani in cultivarea, procesarea si comercializarea tutunului, avand in 2002 o cifra de afaceri de 4 mil. $. "CTS este unul dintre putinii producatori si procesatori din Italia care a depasit dificultatile procesului de integrare in piata europeana si care si-a adecvat productia la exigentele crescande ale pietei libere mondiale. Are o bogata experienta europeana in organizarea si finantarea productiei tutunului la nivelul micilor fermieri si Cooperativelor Agricole", spune APAPS.



Galaxy Energy International face parte din grupul "Galaxy Energy" cu o cifra de afaceri, in anul 2002 de peste 1,3 mld. $, reprezentand 99,99% din totalul cifrei de afaceri a grupului din care face parte. "Banca BNP Paribas (Suisse) S.A. Geneva apreciaza ca inca de la inceputul activitatii operationale a GALAXY a avut oportunitatea sa finanteze si sa continue sa finanteze. Toate tranzactiile finantate de BNP Paribas pana acum au adus deplina satisfactie", sustine APAPS.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO