Eveniment

Numarul evacuatilor s-a dublat in 24 de ore

27.09.2005, 20:06 19

Autoritatile au evacuat ieri un numar de doua ori mai mare de localnici din zonele inundate in comparatie cu duminica, ultimul bilant al pagubelor indicand si o crestere a numarului de case si terenuri agricole acoperite de ape.

Potrivit guvernului, numarul localitatilor afectate a ajuns la 338, iar cel al persoanelor evacuate se ridica la 1.462 (fata de 730 cate erau duminica).

Numarul caselor distruse a ajuns de la 112 la 143, la care se adauga alte 1.524 locuinte avariate (in comparatie cu 1.397 pana duminica).

Suprafata terenurilor agricole inundate a crescut, de asemenea, de la 38.334 la 41.929 de hectare.

Sase persoane au decedat, iar altele trei sunt date disparute, dintre care doua in judetul Constanta si una in judetul Prahova.

Circulatia pe opt drumuri nationale era oprita pe unele portiuni ieri dimineata, in alte zone circulandu-se cu dificultate. Astfel, nu se circula pe DN 1B Ploiesti-Buzau; DN 1D Albesti Paleologu - Urziceni; DN 2 Buzau-Ramnicu Sarat; DN 3 Bucuresti-Lehliu; DN 6 Bucuresti - Alexandria; DN 67 Horezu-Ramnicu Valcea; DN73 D Mioveni-Suslanesti si pe DN 73 C Curtea de Arges-Piatra.

Autoritatile au decis sa mentina starea de alerta de gradul II in judetele Ilfov, Ialomita si Constanta, pentru a asigura interventia rapida a militarilor in cazul producerii unor noi viituri, a anuntat Anghel Andreescu, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Starea de alerta gradul II presupune mentinerea unitatilor de politie si jandarmi in cazarmi, pentru situatiile in care s-ar impune interventia urgenta a acestora.

In judetul Ialomita, unde se asteapta producerea unor noi viituri, au fost detasati aproape o mie de angajati ai serviciilor de interventie. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a cerut autoritatilor locale sa evacueze zece familii care si-au construit case intr-o zona inundabila din apropierea raului Ialomita, precizand ca va verifica daca persoanele respective au avut autorizatie pentru constructia locuintelor pe acele amplasamente.

"Am constatat ca, intre meandrele Ialomitei, intr-o zona clar inundabila, zece familii si-au facut case. Acest lucru este inadmisibil si am dat ordin ca persoanele sa fie evacuate", a declarat premierul, care a sustinut ca, in lipsa acestor constructii, autoritatile ar fi putut identifica solutii mai rapide pentru evitarea inundatiilor.

Pentru a se evita revarsarea raului Ialomita, digul care protejeaza cartierul Bora si localitatile Cosambesti si Ghimbasani a fost suprainaltat cu ajutorul a peste 30.000 saci de nisip. Pe Valea Ialomitei au fost amplasate si masini amfibii militare, pentru interventii rapide, luandu-se in calcul si posibilitatea evacuarii localnicilor din Ialomita in caz de necesitate.

"Facem eforturi sa tinem Ialomita intre diguri. Daca am scapa-o intr-o zona inundabila, vom lua masuri de evacuare a populatiei", a afirmat Victor Paul Dobre, secretar de stat in Ministerul Administratiei si Internelor.

Autoritatile se confrunta cu probleme si in localitatea constanteana Tuzla, unde se cauta inca solutii pentru evacuarea apei din zonele inundate.

Varianta ca apa revarsata in gospodariile localnicilor sa fie evacuata in lacul Techirghiol a fost exclusa de Tariceanu, care a apreciat ca o astfel de operatiune ar afecta "ecosistemul sensibil" al lacului. Solutia preferata de autoritati este ca apa din gospodarii sa fie directionata catre o alta zona inundabila, dar nelocuita. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO