Eveniment

Numarul firmelor radiate s-a triplat in februarie

Numarul firmelor radiate s-a triplat in februarie

Click pentru imaginea marita

30.04.2007, 16:24 12

In luna februarie au fost radiate aproape 9.000 de firme, triplu fata de aceeasi luna a anului trecut, in conditiile in care numarul de inmatriculari a cunoscut o crestere de doar 5%, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
"Numarul mare de radieri s-a inregistrat in principal ca urmare radierii persoanelor juridice dizolvate pentru nepreschimbarea certificatelor de inregistrare. Totodata, aproximativ 2.500 de persoane fizice si asociatii familiare au fost radiate ca urmare a anularii autorizatiilor emise", a spus Eugen Ghiulea, directorul general al ONRC.
Totodata, numarul de inmatriculari a crescut in luna februarie a acestui an cu 5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 13.249 de societati noi, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).
Cu toate ca numarul de inmatriculari nu a avut o evolutie spectaculoasa, valoarea capitalului social subscris a crescut cu aproape 86% fata de februarie 2006. Acest lucru vine si ca o consecinta a faptului ca, de la 1 iulie 2006, capitalul minim pentru SA-uri este de 25.000 de euro. Astfel, valoarea medie a capitalului social subscris pe societate a crescut de sase ori in februarie 2007 fata de februarie 2006, ajungand la 6,8 milioane de lei.
In luna februarie a acestui an au fost inregistrate la Registrul Comertului 69 de SA-uri (societati pe actiuni), cu aproape 50% mai mult fata de luna similara din 2006. Totodata, numarul SRL-urilor (societati cu raspundere limitata) inmatriculate in februarie a crescut cu 15%, in timp ce numarul PF-urilor (persoane fizice) si AF-urilor (asociatii familiale) a scazut in februarie cu 17%.
Cele mai multe firme nou-infiintate in luna februarie au ca obiect de activitate constructiile. Astfel, din totalul de 13.249 de societati inmatriculate in a doua luna a anului, aproximativ 10% vor activa in constructii. Fata de luna februarie a anului trecut, numarul de inmatriculari in acest sector este dublu.
Firmele de constructii au ajuns in 2006 pe locul doi ca pondere in totalul firmelor existente in Romania, cu aproape 7%, fata de anul 2004, cand erau pe locul cinci, cu o pondere de 3,6%, conform datelor furnizate de Oficiul National al Registrului Comertului.
Pe primul loc sunt firmele de comert cu amanuntul in magazine nespecializate, cu o pondere de 7,1%.
"Totodata, in februarie au fost infiintate 470 de companii de transporturi rutiere de marfuri, acest domeniu ajungand astfel pe al treilea loc in topul firmelor infiintate in februarie", a precizat Ghiulea.
Firmele infiintate care au ca obiect de activitate transporturile rutiere de marfuri au ajuns anul trecut pe locul sase in totalul firmelor existente, de pe locul opt care il ocupau in 2004, avand o pondere de 2,7%.
Avand in vedere numarul mare de firme care se infiinteaza in constructii si transporturi rutiere de marfuri, aceste sectoare de activitate avand practic dinamica cea mai mare, ne putem astepta ca firmele care activeaza in comert sa fie declasate in anii urmatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO