Eveniment

Numarul romanilor care investesc pe Bursa a scazut la jumatate in aprilie

09.05.2006, 00:00 7

Tendinta de scadere pe care s-a aflat Bursa incepand cu finalul lunii februarie a indepartat investitorii autohtoni de pe piata, numarul lunar de cumparatori romani persoane fizice pe Bursa scazand luna trecuta pana la mai putin de 5.700 de persoane dupa ce in martie numarul acestora depasise 10.300.

Numarul lunar de cumparatori romani la Bursa atinsese un record in ianuarie, cand depasise pragul de 12.500 de persoane, dar ulterior a scazut de la luna la luna. Situatia este similara celei din prima parte a anului trecut, cand cresterea puternica a celor mai multe dintre actiunile de la Bursa adusese peste 10.000 de cumparatori romani pe piata, un record la acel moment, pentru ca dupa aceea scaderea dramatica suferita de piata sa indeparteze treptat o mare parte din acesti cumparatori de la Bursa.

Anul trecut totusi, in aprilie, erau circa 8.120 de cumparatori romani la Bursa, dupa o scadere fata de un numar de circa 9.500 in luna precedenta. In 2005, numarul lunar de cumparatori rezidenti persoane fizice scazuse sub 6.000 pentru prima data in iunie. Pragul de 5.000 fusese atins pentru prima data in istoria pietei la finalul lui 2004.

Brokerii spun ca tocmai din cauza modului in care a evoluat Bursa anul trecut investitorii au ales sa fie mult mai prudenti anul acesta.

"Pe Bursa, de regula, cand piata creste vin si mai multi investitori autohtoni interesati sa cumpere, iar ulterior cand piata scade, se reduce si interesul investitorilor pentru achizitii. In acest an, investitorii au avut in minte si scenariul de anul trecut, ceea ce i-a determinat sa fie mult mai prudenti", a precizat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al SSIF Broker.

Scaderea atat de puternica a numarului de cumparatori in aprilie 2005 fata de aceeasi luna de anul trecut se datoreaza mai ales faptului ca factorii conjuncturali care au determinat caderile suferite de unele din titluri principale de pe piata nu s-au lamurit pana in prezent si continua sa determine incertitudine in randul investitorilor.

Investitorii romani au fost in aprilie vanzatori neti pe Bursa, cu achizitii de 68,8 milioane de euro si vanzari de 70,4 milioane de euro. Pe de alta parte, strainii au avut luna trecuta achizitii de 30,9 milioane de euro, in timp ce vanzarile derulate de acestia s-au situat la 23,32 milioane de euro.

Investitorii straini au cumparat astfel cu 7,59 milioane de euro mai mult decat au vandut. Cumpararile strainilor in achizitiile totale au trecut din nou de pragul de 30%, intre acest nivel si limita de 40% aflandu-se de regula ponderea respectiva. In martie, pentru prima data in ultimul an, soldul investitiilor straine la Bursa fusese negativ, vanzarile investitorilor straini depasind cu 24 de milioane de euro achizitiile realizate de acestia.

Totodata, acea luna consemnase pentru prima data in acest an si iesirea unui investitor persoana juridica de pe piata.

"Investitorii straini au inceput din nou sa fie interesati de achizitii dupa ce scaderea puternica anulase cea mai mare parte sau chiar complet din cresterea de la inceputul anului. Si in prezent se vede din piata ca strainii cumpara, iar luna aceasta probabil acestia vor fi din nou cumparatori neti, cu un sold net mai ridicat decat cel din aprilie", spune Adrian Ceuca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO