Eveniment

O nouă răbufnire a inflaţiei. Rata anuală a ajuns la 8% în martie

O nouă răbufnire a inflaţiei. Rata anuală a ajuns la 8% în martie

Autor: Claudia Medrega

11.04.2011, 23:42 77

Amploarea scumpirii ali­mentelor şi combus­tibi­lilor în martiei-a luat din nou prin surprindere pe ana­lişti.

După o creştere cu 0,6% a preţurilor de consum în martie,inflaţia anuală a accelerat la 8,01%, atingând maximul din august2008.

"Greşeala noastră de prognoză a venit de la preţurile lacombustibili şi alimente, mai mari decât am anticipat. Aşa cum afost cazul în ultimele şase luni, presiunile inflaţioniste au venitîn principal de la preţurile produselor alimentare, care au opondere importantă în coşul de consum, de 37,5%", spune FlorentinaCozmâncă, economist la RBS Bank. Ana­liştii se aşteptau, în medie,la o rată anuală de 7,8%, după o majorare a preţurilor de 0,5% înmartie.

Preţul cartofilor a sărit cu aproape 7% în martie, zahărul s-ascumpit cu 6%, fructele proaspete cu 5,3%, iar preţul pâinii s-amajorat cu 1,13%.

Pe ansamblu, mărfurile ali­mentare s-au scumpit cu 1,17% faţă defebruarie, iar preţurile mărfurilor neali­men­tare au avansat înmartie cu 0,51%. La combus­tibili s-a înregistrat o creştere apreţului de 2,25%. În schimb, tarifele pentru servicii au scăzutuşor, cu 0,34%, în condiţiile aprecierii leului faţă de euro şidolar. "Inflaţia ridicată ar putea indica încli­naţia BNR de afavoriza o apreciere a leului pentru a tempera creştereapre­ţurilor bunu­rilor importate. De ase­me­nea, o presiuneascen­dentă asupra ratelor de dobândă pare pro­babilă, mai alesasupra celor pe termen lung deoarece se pare că in­flamareainflaţiei după majo­rarea TVA nu mai poate fi privită drept un şoctemporar precum sugera BNR", apreciază Nicolaie Chideşciuc,economistul-şef al ING Bank.

Limita superioară pentru inflaţie agreată cu FMI este de 8,8%pentru sfârşitul lunii iunie, atingerea acesteia inducând automatconsultaţii cu FMI în ceea ce priveşte deciziile de politicămonetară.

Majoritatea estimărilor analiştilor indică depă­şirea ţinteianuale de inflaţie, setată pentru acest an la 3% plus/minus unpunct procentual. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat recentcă va revizui prognoza de inflaţie în urcare pentru că presiunileinflaţioniste nu scad.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO