Eveniment

O suta de milionari IT conduc o piata care a trecut de un miliard de dolari

26.03.2004, 00:00 22

Analiza pietei IT din Romania, uneori dificil de realizat in amanunt din cauza informatiilor contradictorii, stabileste faptul ca am ajuns la un nivel care atrage atentia asupra potentialului: afacerile cu software, hardware si servicii a depasit miliardul de dolari si exista in acest domeniu cel putin 100 de firme care au o cifra de afaceri de peste un milion de dolari anual. Expertii adauga o constanta: cresterea puternica "de doua cifre", care se va resimti si anul acesta.
In total, peste 100 de companii IT au avut cifre de afaceri de peste un milion de dolari in 2002, fata de numai 80 anul anterior, a declarat ministrul Comunicatiilor, Dan Nica. In acest moment, mai bine de 6.500 de companii se lupta pe aceasta piata, estimata la un nivel de 1,1 miliarde de dolari in 2003. "In ultimii ani, acest segment a intrat tot mai mult in atentia companiilor internationale", a spus Dan Nica, care a participat la Budapesta la a treia editie a Forumului privind Economia bazata pe Cunoastere. El si-a exprimat speranta ca industria va creste anul acesta peste asteptarile analistilor pietei.
Industria de software si servicii IT se indreapta anul acesta spre 550 de milioane de dolari, in timp ce in 2003 s-a ajuns la incasari totale de peste 450 de milioane de dolari, spun analistii pietei. Cea mai mare crestere pare sa o aiba partea de outsourcing si exportul de software (20-30%), in timp ce productia de aplicatii pentru piata interna nu va creste cu mai mult de 10% anul acesta. Piata echipamentelor hardware va ajunge si ea la 680 de milioane $, fata de 650 de milioane in 2003. Cifrele sunt confirmate de European Information Technology Observatory (EITO), cartea de referinta a industriei IT&C editata de Comisia Europeana si sustinute partial de organizatiile romanesti de profil (ANIS, etc.) si de cunoscatorii pietei.
In general, analistii situeaza cresterea pietei IT din Romania in perimetrul 15-30% pentru 2004. Exista anul acesta tot mai multe proiecte de informatizare in sectorul public, iar companiile locale incep sa apeleze la solutii IT pentru eficientizarea activitatii, spun ei. In plus, perspectiva aderarii la Uniunea Europeana transforma incet si piata interna, care se apropie de maturitate.
Un alt lucru asupra caruia toata lumea este de acord este acela ca partea de hardware reprezinta cam trei sferturi din totalul pietei IT din Romania, in timp ce partea de software si serviciile IT nu reprezinta inca decat un sfert din incasari. In tarile membre UE, unde industria s-a maturizat, raportul este invers, spun analistii. In 2004, raportul se va muta usor spre 60%- hardware si 40% software si servicii.
In total, industria IT&C (IT impreuna cu comunicatii, cablu, Internet, etc.) a ajuns la un nivel anual de 4,3 miliarde de dolari in 2003, iar cifrele pentru 2004 se ridica la 5,4-5,5 miliarde de dolari. EITO estimeaza de asemenea piata romaneasca de profil la 5 miliarde de dolari in 2004. Cifrele raman insa extrem de solubile, iar EITO isi revizuieste constant datele, in general in plus. dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO