Eveniment

Oamenii de afaceri asteapta cu sufletul la gura bugetele multianuale

29.11.2009, 23:17 81

Bugetele multianuale, o dorinta veche a mediului privat, urmeazasa fie implementate in sfarsit sub Legea responsabilitatii fiscale,trimisa spre aprobare in Parlament saptamana trecuta, aceasta legefiind una dintre conditiile impuse Romaniei de Fondul MonetarInternational (FMI).

"Fara discutie, era un pas necesar, pentru rigoare si disciplinape linie bugetara si pentru predictabilitate in randul oamenilor deafaceri. Am avut insa un soc. Exista si politicieni care merg panala a spune ca bugetele multianuale sunt neconstitutionale, sprestupoarea oamenilor de afaceri. Cred ca ar trebui sa explice publicde ce sunt neconstitutionale", spune Florin Pogonaru, presedinteleAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

In Constitutie se precizeaza: "Guvernul elaboreaza anualproiectul bugetului de stat si pe cel al asigurarilor sociale destat, pe care le supune, separat, aprobarii Parlamentului".Pogonaru spune ca inca ne putem astepta la surprize din cauzacuvantului "anual".

Legea responsabilitatii fiscale anuleaza "pomenile electorale",adica majorarea salariilor in perioada celor sase luni de dinainteaalegerilor. Mai mult, cheltuielile bugetare nu vor mai fi aprobateasa usor, potrivit declaratiilor premierului interimar Emil Boc."Orice competitor electoral in campania prezidentiala sau primariin campania locala, orice propunere financiara pe care o factrebuie sa aiba fundament pe trei ani cu privire la resurselebugetare, sa spuna de unde iau bani. Sa ceara opinia ConsiliuluiFiscal si a Ministerului Finantelor, care sa spuna public punctulde vedere la propunerile pe care politicienii le fac", a spus Bocin cadrul unei emisiuni televizate.

Legea responsabilitatii fiscale interzice modificarea tintelorde deficit, chiar si in cazul schimbarii Guvernului, si majorareacheltuielilor la rectificarile bugetare, cu exceptia celor pentruplata datoriei publice sau a contributiei la bugetul UE. Totodata,atat timp cat bugetul este pe deficit, ritmul de crestere alcheltuielilor nu il va putea depasi pe cel al cresteriiveniturilor.

Ce include Legea responsabilitatii fiscale

  • Bugete multianuale pe trei ani
  • Maximum doua rectificari bugetare pe an
  • Majorarile salariale nu vor mai putea fi efectuate cu sase luniinainte de alegeri
  • Banii pentru investitii nu vor putea fi utilizati pentrusalarii si pensii
  • Infiintarea unui consiliu fiscal care sa asigure o analizaindependenta si de specialitate a prognozelor macroeconomice sibugetare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO