Eveniment

Oamenii de afaceri Blidar, Taher si Gruia castiga contracte cu CFR Calatori de peste 350 mil. euro

22.08.2008, 19:51 56

Oamenii de afaceri Valer Blidar (Astra Vagoane), Fathi Taher (Atelierele Grivita) si Gruia Stoica (Grupul Feroviar Roman, Remar Pascani) au castigat miercuri la Bursa Romana de Marfuri contracte cu CFR Calatori in valoare totala de peste 350 milioane de euro.
CFR Calatori a incheiat prin BRM cinci contracte in valoare totala de peste 1,8 miliarde lei (500 milioane euro) pentru furnizarea si modernizarea de vagoane de calatori, pe o durata intre 3 si 4 ani.
Remar Pascani va moderniza 113 vagoane etajate CFR, valoarea totala a contractului ajungand la 278 milioane lei (77 milioane euro).
Remar Pascani, un important centru feroviar din tara, este detinuta prin Grupul Feroviar Roman de omul de afaceri Gruia Stoica, unul dintre cele mai discrete personaje din businessul autohton.
Astra Vagoane Calatori, care se ocupa cu constructia si reparatia materialului rulant, a castigat contractul de livrare a 200 de vagoane de calatori, climatizate, pentru trafic intern si international, in valoare de peste 700 de milioane lei (199 milioane euro).
Astra Vagoane Calatori, principalul furnizor pentru Caile Ferate Romane, impreuna cu firmele Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti, sunt detinute de Valer Blidar.
Valer Blidar, presedintele grupului, anunta la jumatatea acestui an ca va obtine in 2008 o cifra de afaceri de 60 milioane euro, datorita livrarilor ascendente atat in ceea ce priveste productia interna, cat si exporturile.
Atelierele CFR Grivita, o societate care repara material rulant, va furniza 90 de vagoane de calatori, la un pret total de peste 187 mil. lei (52 mil. euro).
Societatea "Atelierele CFR Grivita" este controlata de omul de afaceri Fathi Taher, care detine si hotelul Marriott si, prin intermediul societatii Griro, este patron al clubului de fotbal Rapid.
CFR Sirv Brasov a incheiat un contract pe o durata de 36 de luni, prin care se angajeaza sa modernizeze 300 de vagoane la un pret unitar de peste
1,1 milioane lei (323 mii de euro).
Remarul 16 Februarie va furniza 40 de rame electrice, valoarea totala a contractului fiind de 188 milioane lei (52,5 milioane euro). Remarul 16 Februarie se ocupa cu modernizarea, repararea si mentenanta materialului rulant de cale ferata. Compania, cu o cifra de afaceri de peste 35 milioane lei (9,8 milioane euro), are ca principali actionari pe Monica Baiculescu (31,25%) si pe Transferoviar Grup (39,57%).

Astra Vagoane Calatori
Valoarea contractului - 700 de milioane de lei (199 de milioane de euro) fara TVA;
Obiectul contractului - furnizarea a maximum 200 de vagoane climatizate, pentru trafic intern si international;
Compania, din care mai fac parte Astra Vest, Sirv Titu, Marmura Bucuresti si Tristar Bucuresti, este detinuta de Valer Blidar;
Grupul de firme estimeaza ca va obtine anul acesta o cifra de afaceri de 60 de milioane de euro.

Remar Pascani
Valoarea contractului - 278 de milioane de lei (77 mil. euro) fara TVA;
Obiectul contractului - modernizarea a 113 vagoane;
Actionarul majoritar este Grupul Feroviar Roman (care detine 88% din actiuni);
Compania a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 40,4 mil. lei (circa 11 mil. euro) si un profit net de 5,9 mil. lei (1,6 mil. euro);
Grupul Feroviar Roman este detinut de omul de afaceri Gruia Stoica.

Remarul 16 Februarie
Valoarea contractului - 188 mil. lei (52,5 mil. euro);
Obiectul contractului - furnizarea a maximum 40 de rame electrice;
Compania are ca actionari societatea Transferoviar Grup (detinuta de omul de afaceri Calin Mitica), cu 39,57%, Monica Baiculescu - 31,25%, restul fiind detinute de mici investitori;
In primul semestru, cifra de afaceri a firmei a crescut de la 39 mil. lei in 2007 la 83,7 mil. lei (23 mil. euro), iar profitul de 5,98 mil. lei, a fost de peste zece ori mai mare fata de cel din 2007.

Atelierele CFR Grivita
Valoarea contractului - 187 de milioane de lei (52 de milioane de euro) fara TVA;
Obiectul contractului - livrarea a 90 de vagoane de calatori de viteza si confort sporit;
Societatea este controlata de omul de afaceri Fathi Taher;
Compania a inregistrat in prima jumatate a acestui an o cifra de afaceri de 11,47 milioane de euro
(40,6 milioane de lei) si un profit net de 0,72 milioane de euro (2,54 milioane de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO