Eveniment

Oamenii de afaceri: Prime deductibile. Tanasescu: Discutam

27.02.2003, 00:00 18

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) sustine ca primele de sigurare suportate de firme pentru angajati sa fie deductibile, asa cum a propus Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
"Asociatia sustine regandirea si utilizarea impozitului pe salarii si in special a impozitului pe venitul global ca parghii de orientare si stimulare a economiei si nu doar ca simple mecanisme de colectare a banilor si redistribuirea lor la nivel guvernamental", sustin oficialii AOAR. In opinia lor, stabilirea unor plafoane privind nivelul asigurarilor, ca si a unor perioade de asigurare, vor contribui atat la stimularea angajatilor, cat si la devoltarea pietei asigurarilor.
Ministrul Finantelor Mihai Tanasescu a declarat ieri pentru Ziarul Financiar ca tendinta va fi spre deducerea anumitor cheltuieli cu asigurarile de viata, dar ca trebuie avute in vedere implicatiile asupra bugetului.
"Discutam cu Comisia de Supraveghere a Asigurarilor modificarea legislatiei astfel incat termenul minim de maturitate al primelor de asigurari de viata (n.r. - perioada dupa care pot fi retrase sumele subscrise) sa creasca de la cateva zile cum se practica pana acum, pana la minimum trei ani de zile, pentru a fi siguri ca asigurarile sunt asigurari si nu altceva", a spus Tanasescu.
Nivelul ridicat al taxarii salariilor prin contributiile la asigurarile sociale (52%) a determinat anul trecut tot mai multe firme sa-si plateasca angajatii prin achitarea unor prime de asigurare de viata cu maturitate de numai cateva zile, care, potrivit legislatiei in vigoare atunci, scapau impozitarii salariilor. Pentru a descuraja acest proces, Fiscul a inclus in normele privind impozitul pe venit prevederi care conduc, practic, la dubla impozitare a primelor de asigurare incluse in pachete salariale, o data la angajator, prin legea impozitului pe profit, si a doua oara la angajat, prin cumularea venitului din prime cu venitul salarial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO