Eveniment

Oltenii încep să sape după aur. 75 de monede din aur cu o valoare estimată la 100.000 de euro, descoperite în Desa

Primul tezaur monetar din aur găsit în Oltenia. 75 de monede din aur cu o valoare estimată la 100.000 de euro, descoperite în Desa

Autor: Radu Vinteanu

14.08.2011, 19:01 885

Primul tezaur monetar de aur din Oltenia, alcătuit din 75 de monede de aur de 24 karate, ce provine din secolul al XVIII-lea, a fost descoperit recent de arheologii Muzeului de Istorie din Craiova în şantierul arheologic de la Desa (Dolj), informează Mediafax.

Potrivit arheologului Florin Ridiche, de la Muzeul de Istorie "Oltenia" din Craiova, tezaurul monetar de aur a fost descoperit de un agent de Poliţie din comuna Scaieşti, pasionat de arheologie.

"Domnul Gheorghe Balaş Cristian, poliţist la postul de poliţie din comuna Scaieşti, este pasionat de arheologie. El se află în concediu de odihnă şi lucrează ca voluntar pe şantierul arheologic de la Desa, în apropiere de municipiul Calafat", a menţionat, vineri, într-o conferinţă de presă, Florin Ridiche.

Arheologul muzeului de istorie susţine că descoperirea de la Desa nu este una "întâmplătoare", făcută de localnici, din acest motiv Ridiche declarându-se surprins.

"Nu mă aşteptam la această descoperire. Este primul tezaur monetar de aur din Oltenia. Până şi ulcica în care s-au aflat monedele de aur şi dopul de lemn care a astupat acest ulcior s-au păstrat. Puritatea aurului din aceste monede este de 998 la mie, adică 24 de karate", a spus Florin Ridiche.

Conform sursei citate, arheologii au găsit 75 de monede de aur de 24 karate din secolul al XVIII-lea.

"Între cele 75 de monede sunt 30 de piese Napoleon al III-lea, monede de câte 20 de franci, care au constituit prototipul pentru prima monedă de aur românească, cea de 20 de lei, bătută în 1868, care popular era numită un pol. De asemenea, mai sunt 30 de ducaţi austrieci din vremea Împăratului Franz Iosif, bătuţi în monetării de la Viena şi de la Alba Iulia, 4 monede cu reprezentarea primului rege italian Victor Emanuel şi încă 11 monede ale unui sultan turc", a mai spus Florin Ridiche.

El afirmă că valoarea tezaurului monetar de aur descoperit la Desa depăşeşte 100.000 euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO