Eveniment

OMV vinde statiile din Balcani catre Petrom, afirmand ca vrea sa intareasca pozitia companiei romanesti

19.01.2006, 21:22 73

Achizitia retelelor de benzinarii OMV de catre Petrom, companie membra a grupului austriac OMV, vor majora cu aproximativ 450 - 500 mil. euro afacerile Petrom, afirma surse din cadrul companiei.

Petrom a anuntat ca va achizitiona retelele de benzinarii OMV din Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, care adauga 178 de statii celor aproximativ 600 pe care Petrom le opereaza sub propriul brand.

In Romania, Petrom preia 73 de statii OMV, in Bulgaria - 74, iar in fosta Iugoslavie - 31.

Compania va achizitiona 99,9% din actiunile subsidiarelor grupului austriac - OMV Mineraloel Romania, OMV Bulgaria EOOD si OMV Iugoslavia. Operatiunea se aseamana cu cea operata in trecut de catre BRD, a doua banca din sistem, a preluat alte subsidiare ale grupului francez Societe Generale, care tocmai cumparase pachetul majoritar al bancii romanesti.

Tranzactia realizata de Petrom cu OMV, actionarul majoritar al Petrom, este estimata de catre oficialii celor doua companii la 234,4 mil. euro. Valoarea capitalului propriu si datoriile afacerilor vandute de OMV au fost auditate de catre KPMG.

"Aceasta tranzactie este un pas semnificativ pentru intarirea pozitiei Petrom. Vrem sa dezvoltam Petrom dintr-un producator de titei si gaze de top intr-o companie total integrata de petrol si gaze in Europa de Sud-Est", a comentat Wolfgang Ruttenstorfer, presedintele OMV. Petrom va finanta tranzactia atat din aportul de capital al OMV, cat si din fondurile proprii.

In urma acestei operatiuni, Petrom va opera benzinarii pe trei piete din Balcani - Romania, Bulgaria, Serbia si Muntenegru, atat sub propriul brand, cat si sub brandul OMV.

Compania romaneasca a lansat in toamna anului trecut un nou concept de statie - PetromV, care se alatura pe segmentul premium al pietei statiilor OMV.

Miscarea ar urma sa simplifice si fluxul aprovizionarii retelelor de benzinarii din Balcani de catre rafinariile Petrom.

Bugetul pe 2006 prevede o cifra de afaceri de circa 3,07 mld. euro si un profit net de circa 552 mil. euro. Activele vandute in acest an de Petrom ar putea ajunge intre 30 si 50 mil. euro, potrivit lui Werner Schinhan, directorul general adjunct al Petrom, citat de Mediafax.

Pentru 2005, ultimele estimari indicau o valoare a profitului net in jurul a 500 mil. euro la o cifra de afaceri de 2,7 - 2,9 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO