Eveniment

ONU: Goana dupa joburi muta oamenii dintr-un oras in altul

ONU: Goana dupa joburi muta oamenii dintr-un oras in altul

Click pentru imaginea intreaga

28.06.2007, 18:48 43

2006 a fost pentru Romania primul an din ultimii zece in care migratia intre orase a depasit migratia pe axa urban-rural, tendinta fiind pusa pe seama dezvoltarii economiei si afacerilor, care i-au atras pe romani inapoi la oras.
Practic, anul trecut mai multi romani
s-au mutat intre orase decat de la sat la oras sau invers, pentru prima data dupa 1997, arata raportul anual "Situatia populatiei lumii", publicat ieri de Fondul ONU pentru Populatie.
Desi raportul in sine nu contine o explicatie a fenomenului prin date statistice, sociologii pun aceasta modificare a trendurilor de migratie pe seama dezvoltarii afacerilor.
"2006 este primul an in care se revine la situatia normala in care cei mai multi migranti nu sunt de la oras la sat ci pe alta directie, de la oras la oras. Ipoteza mea este ca oamenii urmeaza afacerile, de unde si acest trend de migratie", explica sociologul Dumitru Sandu, de la Universitatea Bucuresti.
In viziunea lui, migratia intre orase reprezinta un semn ca populatia isi schimba de fapt domiciliul in functie de oportunitatile profesionale, care sunt stans legate de dezvoltarile afacerilor in diferite zone ale tarii.
Conform datelor ONU, 30,2% din migratia interna de anul trecut a fost de la oras la oras, 28,1% de la oras la sat, 22,5% de la sat la oras si 19,2% intre sate. Anterior anului 2006, trendul dominant era de migratie de la oras la sat. De altfel, acest fenomen a inceput in 1997, cand, dupa decenii intregi, romanii au inceput sa migreze mai mult de la oras la sat decat invers. "Evident, era vorba de un semn de criza social-economica, de tranzitie 'care nu merge bine'", spune Dumitru Sandu.
"Migratia oras-sat era si este in mod dominant una de saracie", spune el. Ponderea populatiei care pleaca din orasele mari catre comunele din jurul acestora, pentru confort, este "nesemnificativa statistic", spune Sandu.
De altfel, trendurile de migratie se suprapun perfect peste diferitele perioade economice ale Romaniei. Intre 1997 si 1999, cand migratia de la oras la sat a devenit dominanta si s-a dezvoltat, economia a suferit una dintre cele mai grele perioade de dupa 1989: Produsul Intern Brut a scazut cu 10% cumulat in trei ani, inflatia s-a intors peste 100%, somajul a explodat si peste 10%, iar nivelul real al veniturilor (salarii si pensii) a scazut semnificativ, fiind erodat de inflatie.
Ca urmare, populatia a inceput sa se mute tot mai mult de la oras la sat, din cauza intrarii in somaj sau a costului ridicat al vietii din orase. La sat, nivelul de trai tindea catre subzistenta, iar activitatea principala era agricultura. Anul trecut, situatia s-a inversat, dupa 6-7 ani consecutivi de crestere economica. Afacerile si-au revenit, investitiile straine au crescut semnificativ, iar oamenii au devenit tot mai interesati sa se mute (inapoi) la oras, unde puteau gasi mai usor o slujba.
La fel, trendul de migratie coincide cu evolutia economica: 2006 a fost unul dintre cei mai buni ani de dupa Revolutie, cu o crestere economica de 7,7% (fata de recordul istoric de 8,5% atins in 2004), inflatia si somajul s-au redus la minime istorice (sub 5%), iar volumul de investitii straine directe atrase de Romania a fost unul record, de 9,1 miliarde de euro.
In prezent, populatia Romaniei este in proportie de 55% urbana si 45% rurala, conform datelor din raportul "Situatia populatiei lumii" realizat de ONU. In Europa, doar Albania si fostele republici iugoslave au un procent de populatie urbana mai redus decat Romania, arata aceeasi sursa. Ponderea populatiei urbane din Romania creste foarte usor, dar ca urmare a efectului de migratie sat-oras si nu pe seama dezvoltarii sau extinderii oraselor, cum este tendinta in alte state.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO