Eveniment

Parcarea subterană de la Universitate va fi gata într-o lună, promit constructorii

Parcarea subterană de la Universitate va fi gata într-o lună, promit constructorii

În prezent se lucrează la pavarea piaţetei ce va fi amenajată în jurul celor patru statui din zonă

Autor: Cristi Moga

20.08.2012, 00:04 811

Parcarea subterană de 420 de locuri situată în centrul Capitalei, în zona Univer­sitate, ar putea fi gata în luna septembrie, cu o întârziere de cinci luni faţă de termenul iniţial, susţin muncitorii care se aflau şi ieri, duminică, pe şantierul proiectului.

Cele patru statui care au fost mutate pe durata construcţiei (Ion Heliade Rădulescu, Mihai Viteazu, Gheorghe Lazăr şi Spiru Haret) au fost reamplasate în zonă încă din luna mai, când lucrările ar fi trebuit finalizate, iar în prezent se lucrează la gurile de acces către parcare şi la pavarea viitoarei piaţete ce va fi amenajată deasupra celor trei etaje de parcare subterană. În plus, muncitorii lucrau la un lift prin care se va putea face accesul către etajele parcării.

Firmele Synergy Construct şi Apolodor au câştigat acest contract în primăvara anului trecut, iar durata iniţială a execuţiei era estimată la 12 luni. Lunile dificile de iarnă de la începutul acestui an au contribuit la întârzierea construcţiei care, de altfel, reprezintă prima investiţie publică majoră într-un spaţiu de parcare din Bucureşti în ultimii ani. Valoarea totală a proiectului era anunţată pe parcursul anului trecut la 13 milioane de euro.

La cum a fost dezvoltată zona în ultimii ani, parcarea va deservi în primul rând restaurantele, terasele şi cafenelele din centrul istoric, dar şi instituţiile şi societăţile care au sedii în clădirile istorice din această parte a Capitalei.

În bilanţul celor patru ani de mandat în funcţia de primar general al Municipiului Bucureşti, Sorin Oprescu anunţa că parcarea de la Universitate va fi dată în folosinţă în prima jumătate a acestui an.

"De remarcat că această parcare nu se face din bani publici, ci prin parteneriat public-privat, prin atragerea de investiţii private străine, în obiective publice. Investitorul privat va opera această parcare o perioadă de timp, având obligaţia de a asigura o redevenţă anuală, care intră în bugetul local", afirma Oprescu, fără a preciza numele investitorului privat.

În acest an ar trebui finalizată şi parcarea din incinta stadionului Arena Naţională din Bucureşti, care va avea o capacitate de 1.300 de locuri dispuse pe trei etaje supraterane.

Pe şantierul parcării au fost făcute excavaţii până la o adâncime de 15 metri

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO