Eveniment

Parlamentul European cere impozitarea tranzacţiilor financiare din UE

Autor: Mediafax

08.03.2011, 23:45 19

Parlamentul European (PE) a votat marţi două rezoluţii, fărăcaracter obli­ga­toriu, prin care cere impozitarea tran­zac­ţiilorfinanciare din UE, măsură care ar putea aduce venituri de 200 demiliarde de euro, şi combaterea evaziunii fiscale, tran­s­mi­teReuters.


Chiar dacă rezoluţiile nu sunt obli­ga­torii, ar fi dificil pentruComisia Euro­peană să le ignore. "Vrem să dăm un semnalinsti­tu­ţional prin care să arătăm că sectorul pri­vat areresponsabilitatea sa pentru criză", a de­clarat Martin Schulz,liderul gru­pului so­cial-democrat din PE. În rezo­lu­ţie se aratăcă Uniunea Euro­peană ar trebui să sus­ţină impo­zi­tareatranzacţiilor financiare la nivel mon­dial, dar pentru că nu s-areuşit acest lucru, ar fi bine ca UE să introducă aceas­tă taxarela nivel european, ca primă etapă.


Comisia ar trebui să realizeze un studiu de fezabilitate şi săredacteze o propunere le­gis­lativă concretă, potrivit PE. O taxăapli­cată tranzacţiilor precum cele cu instru­mente derivate arreduce speculaţiile şi defi­ci­tele publice, potrivit rezoluţiei.Un im­po­zit de 0,05% ar aduce în UE aproape 200 mld. euro, iar lanivel global suma s-ar ridica la 650 miliarde euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO