Eveniment

Patriciu spune ca si-a pus banii la adapost investind in IT si energie alternativa

Patriciu spune ca si-a pus banii la adapost investind in IT si energie alternativa

Dinu Patriciu, CEO al Rompetrol Grup: Am avut noroc ca nu am vandut pachetul majoritar din Rompetrol catre un investitor financiar, ci catre un grup petrolier.

07.10.2008, 19:22 45

Peste 500 de oameni au parasit deja compania odata cu inceperea procesului de restructurare. In prezent, grupul Rompetrol are 9.700 de angajati.

"Chiar daca se facea aceasta tranzactie sau nu, trebuia sa incepem aceasta restructurare. Este legitim si necesar cand te pregatesti pentru o perioada de criza. Din 2006, inca de cand am inceput negocierile de vanzare, acest plan de restructurare era pus la punct. Pana acum 540 de functii non-core au fost desfiintate, iar aceasta cifra de 2.000 de angajati va fi maximul la care vom ajunge pana la sfarsitul acestui an. Eliminarea acestor functii se face fie prin vanzarea unor active, fie prin desfiintarea unor posturi, caz in care se vor acorda plati compensatorii de minimum 6 salarii", a declarat Dinu Patriciu, CEO-ul grupului Rompetrol.
El a mai precizat ca simultan vor fi infiintate circa 600 de noi posturi ca urmare a necesitatilor de extindere ale grupului, un exemplu fiind deschiderea a 30 de benzinarii pe plan local. Din cei 540 de oameni care au parasit grupul pana in acest moment, circa 180 fac parte din rafinaria Petromidia, cel mai important active al grupului, unde salariul mediu este de 1.100 de dolari.
"Ne dorim o companie eficienta in care sa nu existe dubluri. Intr-un interval de 1-3 ani acest proces de restructurare va fi finalizat. Credem ca din vanzarea tuturor activitatilor care nu sunt de baza vom incasa cel putin 100 mil. euro", a declarat Danyar Berlibayev, presedintele consiliului de administratie al grupului Rompetrol. Grupul cuprinde 40 de companii, cu activitati in rafinare, explorare, distributie, servicii industriale, logistica, marketing, dar si servicii de turism si transport aerian.
Printre companiile care vor fi vandute se numara cea de servicii aeriene, Eurojet, unde printre posibilii cumparatori se numara si Dinu Patriciu, valoarea tranzactiei avand un pret minim de pornire de un million de euro. Printre celelalte active care fac subiectul unui proces de vanzare se numara companiile active pe segmentul imobiliar, serviciile ecologice si altele.
In ceea ce priveste modul de administrare a afacerilor locale, in special pe partea de retail, Patriciu a declarat ca nu va externaliza administrarea benzinariilor, lucru care ar fi putut duce la alte reduceri de personal, precizand ca unicul model functional pe piata locala este cel in care compania detine si administreaza la randul ei reteaua proprie de benzinarii.
"A fost decizia mea implementarea acestui program de restructurari. Acesta nu a fost impus de noii actionari majoritari", a mai precizat omul de afaceri.
In legatura cu dezvoltarea Rompetrol pe pietele externe, Patriciu a precizat ca de la inceputul anului viitor va fi infiintata o filiala a Rompetrol in Kazahstan prin intermediul careia vor fi livrate servicii si echipamente pentru industria extractiva, principalele companii din grup prin intermediul carora se vor exercita aceste functii fiind Rominserv si Rompetrol Well Services.
In ceea ce priveste investitiile in media, unde controleaza grupul de presa Adevarul Holding, Patriciu a precizat ca vor urma in presa scrisa si in platforma internet, si nu in televiziuni.
"Televiziunea se afla in pragul unei schimbari uriase. Este pe punctul de a-si da obstescul sfarsit. Combinatia intre presa scrisa si internet este cea care merge. Afacerile Adevarul Holding au ajuns acum la 40 mil. euro, de opt ori mai mult fata de nivelul pe care-l avea cand l-am cumparat, iar aceasta crestere va continua si pe plan extern si international", a precizat Patriciu.
El a declarat ca nu a iesit mai sarac din criza financiara investind in domenii precum IT sau energie alternativa.
"Ca sa-l citez pe Soros in ceea ce priveste investitiile mele in pietele de capital, am castigat enorm prin faptul ca nu am pierdut din valoare in timpul crizei", a spus Patriciu.
El a mai precizat ca se dovedeste un "noroc" faptul ca nu a vandut pachetul majoritar din Rompetrol catre un investitor financiar, ci catre un grup petrolier. Patriciu a mai spus ca cea mai corecta evaluare a averii sale a fost facuta de Forbes potrivit careia averea sa se ridica la 2,5 miliarde de dolari.
"Strategia mea este aceea de a cumpara platforme de investitii in tari dezvoltate si sa le import in Romania", a mai spus omul de afaceri fara a da detalii suplimentare. In ceea ce priveste eventualele investitii in domeniul bancar, Patriciu a spus ca nu intentioneaza sa cumpere acum o banca. "Vorbim intr-o luna cand ajung la limita de jos".
Patriciu estima pentru sfarsitul acestui an afaceri de circa 12 miliarde de dolari si a precizat ca rezultatele inregistrate pana in prezent sunt in conformitate cu previziunile initiale. Omul de afaceri a precizat ca totusi profitul net va fi afectat din cauza cheltuielilor financiare mai mari.
 
Vladescu: Ar fi bine sa avem rezerve bugetare pentru 2009
 
Economia va avea nevoie anul viitor de un imbold din partea investitiilor publice, pe fondul incetinirii induse de conjunctura externa, si ar fi bine sa avem rezerve bugetare, afirma Sebastian Vladescu, fostul ministru al finantelor. "Daca politicienii nu o iau razna si nu scapam fraiele cu salariile, nu vom avea riscuri prea mari. Din punctul de vedere al sistemului bancar nu avem probleme, exista lichiditate. Insa pe partea de functionare a economiei, cresterea economica de anul viitor poate avea nevoie de un imbold din partea investitiilor publice si ar fi bine sa avem rezerve bugetare", a declarat Vladescu. El a participat la intalnirea de luni dintre guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, premierul Calin Popescu-Tariceanu si ministrul finantelor Varujan Vosganian. In contextul crizei externe, Vladescu sustine ca nu exista motivatie pentru masuri exceptionale in Romania, iar semnalul de incredere cel mai bun a fost tocmai ca premierul si guvernatorul nu au anuntat niciun fel de asemenea masuri.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO