Eveniment

Patronatele din industria cărnii răspund preşedintelui: Nu au avut loc fraude Sapard, doar nereguli

21.07.2010, 23:45 81

Reprezentanţii patronatelor din industria cărnii respingdeclaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora în acestbusiness s-ar fi înregistrat fraude de 12,7 mil euro prin programulfinanciar de preaderare SAPARD.

"Din câte ştiu eu, este vorba de nereguli şi nu de fraudă - cazîn care este întocmit dosar penal. Nu avem acces la dosare, aşa cănu ştim exact despre ce companii este vorba. Din companiile care auactivităţi de procesare a cărnii, eu ştiu doar şase de la care s-acerut returnarea banilor luaţi prin proiecte SAPARD în urmaapariţiei unor nereguli", a declarat Sorin Minea, preşedinteleFederaţiei Patronale Române din Industria Alimentară Romalimenta şial producătorului de mezeluri Angst.

El nu a vrut să dezvăluie însă numele celor şase companii şi aadăugat că nu ştie care a fost valoarea proiectelor pentru care s-acerut returnarea banilor primiţi de la UE în cazul acestora, dar căeste posibil să fie vorba de companii de mărime mică, în condiţiileîn care de la 17 proiecte s-a cerut recuperarea a nici 13 mil.euro.

Atât Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări dinRomânia, cât şi Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii dePorc, susţin că nu ştiu în cadrul patronatelor pe care le conducnicio companie care trebuie să returneze UE bani primiţi prinproiecte SAPARD. De asemenea, ambii susţin că nu a existat niciuncaz de fraudă.

"În Patronatul Român al Cărnii de Porc nu a existat niciun cazde fraudă la proiectele SAPARD. Este posibil să fi existat greşelide interpretare a legilor, dar nu fraude", a declarat GheorgheCaruz.

Preşedintele României a susţinut marţi într-o conferinţă depresă că din peste 211 proiecte realizate prin programul SAPARD înindustria cărnii şi a producţiei de ouă, OLAF (Biroul EuropeanAnti-Fraudă) a constatat că 62 din acestea sunt suspecte defraudare.

Ca exemple, Traian Băsescu a menţionat fals în facturi, selecţiide oferte formale şi manipularea procedurii de achiziţii.Preşedintele a adăugat de asemenea că pentru 17 proiecte s-asolicitat deja oficial returnarea banilor către UE, respectiv 12,7mil. euro.

Raportul OLAF pe 2009 publicat la mijlocul acestei luni aratăcă, anul trecut, Departamentul român pentru Luptă Antifraudă (DLAF- interfaţa OLAF în România) a raportat pe proiectele SAPARD 109cazuri în care s-au găsit nereguli (23% din totalul cazurilor dinUE pe fondurile SAPARD). Valoarea neregulilor a fost de 18,6 mil.euro, faţă de 10 mil. euro în 2008. Însă nici OLAF şi nici DLAF nuau comunicat numele firmelor penalizate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO