Eveniment

Pensiile ar putea creste daca se mentine excedentul bugetar

07.04.2008, 18:27 25

Pensiile s-ar putea mari in noiembrie sau decembrie 2008 in cazul in care excedentul la bugetul asigurarilor sociale s-ar mentine, acesta ridicandu-se in prezent la circa 83 de milioane de euro, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ministrul muncii, Paul Pacuraru.
Pacuraru a declarat ca punctul de pensie ar putea sa creasca, din noiembrie sau decembrie, de la 581 de lei la 740-760 de lei, in functie de nivelul salariului mediu brut pe economie in 2009.
"Exista, in momentul de fata, elemente pentru marirea pensiilor, in sensul ca excendentul la bugetul asigurarilor sociale in data de 31 martie se apropie de 83 de milioane de euro. Daca in acest an vom merge in acest ritm, sigur vom termina in excedent", a spus Pacuraru. El a atras insa atentia ca in lunile urmatoare vor trebui deduse contributiile de doi la suta pentru pilonul doi, pentru pensiile administrate privat, astfel ca veniturile vor scadea si a spus ca este posibil ca si excendentul sa se aplatizeze. Pacuraru a adaugat ca din decembrie va trebui introdusa si reducerea contributiilor pe care le platesc angajatorii, cu 1,5 procente, conform programului de guvernare.
"Cu toate acestea, cred ca exista elemente care sa ne permita sa credem ca, in ciuda acestor restrictii, vom termina anul in excendent, care sa ne permita sa ne gandim daca nu cumva putem, ca si in anii trecuti, sa venim in avans cu majorarea pensiilor pentru 2009. Avansul poate fi in noiembrie sau decembrie, in functie de nivelul excendentului", a declarat ministrul muncii.
Paul Pacuraru a spus ca la finalul semestrului intai al acestui an se va sti cu siguranta daca se vor mari pensiile.
"Vom avea informatii precis definite dupa semestrul intai, pentru ca executia bugetara pe un trimistru iti permite deja o aproximare mult mai riguroasa asupra executiei bugetului pe tot anul", a afirmat Pacuraru.
Potrivit acestuia, punctul de pensie ar urma sa cresca de la 581 de lei, cat este in momentul de fata, la aproximativ 740-760 de lei, in functie de salariul mediu brut. In 2009, valoarea punctului de pensie va fi de 45% din salariul mediu brut realizat pe economie.
Si ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, afirmase, la sfarsitul lunii martie, la Suceava ca exista posibilitatea ca majorarea pensiilor prevazuta pentru data de 1 ianuarie 2009 sa fie devansata, in functie de resursele bugetare. El mentionase ca dupa urmatoarea crestere a pensiilor, prevazuta pentru 1 ianuarie 2009, potrivit legii, cresterea pensiilor se va face odata cu cea a salariilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO