Eveniment

Pentru liniste sociala: Codul Muncii se modifica numai cu acordul sindicatelor

13.08.2004, 00:00 20

Exista o tinta privind modificarea Codului Muncii, dar prevederile acestui act normativ nu vor fi amendate decat cu acordul sindicatelor, a declarat ieri ministrul delegat pentru relatia cu partenerii sociali, Bogdan Niculescu-Duvaz.
"Nu vom face modificari la Codul Muncii fara consultarea sindicatelor. (...) Nu va pot spune in acest moment care sunt punctele propuse de patronate pentru a fi modificate", a conchis Duvaz.
Modificarea Codului Muncii a fost insistent ceruta de organizatiile investitorilor si de patronate, apreciind ca aplicarea prevederilor acestui act are o serie de influente negative asupra mediului economic, printre care scaderea productivitatii muncii, cresterea fiscalitatii si a ponderii lucrului la negru.
Aproape un sfert dintre prevederile Codului Muncii ar putea fi modificate conform celor convenite de Ministerul Muncii cu partenerii sociali, insa numai dupa consultarea grupurilor parlamentare, declara luna trecuta ministrul muncii Dan Mircea Popescu. Fara sa faca referire la anumite prevederi, el afirma ca vor fi supuse modificarii 72 de articole (din cele 300 ale Codului Muncii - n.r.).
Imediat dupa acest anunt, Blocul National Sindical si "Cartel Alfa" si-au reafirmat opozitia fata de modificarea Codului Muncii, reprosand ministrului Muncii ca lasa "falsa impresie" ca sindicatele ar sustine amendarea acestei legi, negociata mult timp inainte de a fi adoptata prin raspundere guvernamentala.
"Apreciem ca exista o bruma de complicitate intre actualul ministru al Muncii si patronate pe marginea acestor modificari, de care toata lumea pomeneste, dar nu se refera la continutul lor", declara Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS), sustinand ca BNS nu a fost consultat cu privire la eventuale modificari aduse Codului Muncii. "Blocul National Sindical nu a fost consultat cu privire la aceste modificari. (?) Am avut, de-a lungul timpului, consultari cu Ministerul Muncii, insa pe marginea aplicarii legii si in care am solicitat elaborarea legislatiei complementare, necesara pentru eliminarea lacunelor din Codul Muncii. Ei au folosit in mod ticalos consultarile - repet, consultari - in procesul de modificare al Codului Muncii", a spus Costin.
Dezbaterile pe marginea Codului Muncii au starnit numeroase controverse, discutiile privind forma finala a noului act normativ, intrat in vigoare la inceputul lunii martie 2003, fiind finalizate dupa aproape cinci ani. La sfarsitul acestora, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului privind acest act normativ.
Cerintele angajatorilor de modificare a actului normativ sunt sustinute si de organisme internationale precum Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) sau Banca Mondiala care considera ca, desi noul Cod al muncii a fost adoptat pentru a aduce legislatia romaneasca la nivelul reglementarilor europene, el nu face decat sa introduca restrictii excesive si sa creeze rigiditati pe piata muncii, impiedicand dezvoltarea sectorului privat.
In Memorandumul Economic de Tara pentru Romania realizat de Banca Mondiala se arata ca Romania are nevoie de o mai mare flexibilitate a pietei muncii care sa reduca dezechilibrul dintre diverse sectoare sub aspectul ocuparii si sa mareasca si competitivitatea, reducand astfel riscurile cu care se va confrunta sustenabilitatea cresterii economice pe masura ce pe piata Uniunii Europene si pe cea globala devine tot mai accentuata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO