Eveniment

Petrom paseste de maine in casa austriecilor de la OMV

14.12.2004, 00:00 15

Petrom, cea mai mare companie din Romania, va trece de maine in proprietatea austriecilor de la OMV, imediat dupa inchiderea tranzactiei semnate in vara acestui an. Austriecii au platit 1,5 mld. euro pentru preluarea a 51% din Petrom, companie care a ajuns dupa faza majorarii de capital operate de catre austrieci, la cea mai mare capitalizare bursiera a vreunei companii listate la Bursa de Valori Bucuresti.
Petrom valoreaza acum pe Bursa 4,66 miliarde euro, valoare foarte apropiata de cea a capitalizarii bursiere a OMV la Viena.
Austriecii au semnat contractul de privatizare la Petrom pe 23 iulie, prin care s-au angajat sa plateasca 669 milioane euro pentru cumpararea pachetului de 33,34% din actiuni, si sa participe simultan la o majorare de capital cu un aport de 830 mil. euro pentru a atinge participatia de 51% din companie.
Din punct de vedere procedural, toate etapele tranzactiei au fost consumate, iar inchiderea tranzactiei va avea loc pe 15 decembrie, spun surse apropiate procesului de privatizare.
OMV a anuntat in toamna ca-si vinde participatia de 25,1% din grupul petrolier Rompetrol pentru a finaliza cu succes achizitia Petrom, miscare care a evitat astfel respingerea concentrarii economice de catre Consiliul Concurentei.
Ulterior, austriecii au trecut la obtinerea fondurilor necesare pentru a realzia achizitia, luand in calcul inclusiv majorarea de capital, fara participarea principalilor sai actionari - statul austriac (cu o detinere de 35%) si fondul de investitii petrolier din Abu Dhabi IPIC (cu circa 19,6%). Practic, managemnetul OMV a cautat in acest fel sa obtina banii necesari de pe Bursa, unde este listat restul actiunilor, iar in urma acestei majorari de capital, practic cei doi actionari importanti urmau sa devina actionari minoritari, prin reducerea participatiilor proprii pe fondul neparticiparii lor la majorarea capitalului social al OMV.
Zilele trecute, OMV a virat banii intr-un cont escrow, de unde acestia au ca destinatie Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) pentru pachetul de actiuni Petrom vandut, iar restul merg la Petrom pentru a sustine programele de dezvoltare ale companiei.
In urma tranzactiei, structura actionariatului Petrom se modifica astfel. Statul isi reduce de la 93% ponderea la 40,74%. Actionarii minoritari vor detine de acum 6,2% fata de 7% anterior.
Grupul austriac OMV va detine 51% din Petrom, iar in structura actionariatului intra si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) cu 2,02% prin conversia unui imprumut de 54 mil. euro (75 mil. $) acordat companiei in 2002.
Statul urmeaza sa vanda de asemenea salariatilor companiei un pachet de pana la 8% din Petrom, la acelasi pret la care austriecii au achizitionat actiunile. Asta inseamna un pret de 5,25 eurocenti/actiune, echivalent in prezent cu aproximativ 2.000 lei/actiune. La momentul privatizarii, pretul pe actiune platit de austrieci in euro era echivalent cu 2.160 lei/actiune.
Interesul pentru actiunile Petrom a venit si din partea unor fonduri de investitii straine, care au cumparat in ultima vreme titluri listate pe bursa.
Fondul american de investitii Julius Baer detinea, conform ultimelor informatii de pe piata aproximativ 1% din actiunile companiei ineinte de debutul operatiunii de majorare a capitalului social. Alte fonduri de investitii care se numara printre actionarii Petrom cu detineri mai mici sunt elvetienii de la Hyposwiss Danube Tiger sau suedezii de la Gustavia Balkans.
Petrom este o companie petroliera integrata, cu o rata de productie de circa 6 milioane tone de titei pe an si 6 miliarde metri cubi de gaze.
Rezervele Petrom recent auditate indica o valoare de peste un miliard de barili de titei, aceasta fiind de fapt miza achizitiei companiei de catre austrieci.
In plus, compania are doua rafinarii mari - Petrobrazi Ploiesti si Arpechim Pitesti cu o capacitate de procesare de 8 milioane tone pe an, o retea de aproximativ 700 de statii, precum si depozite de distributie angro de carburanti. Petrom deruleaza operatiuni externe in Kazahstan (explorare - productie), dar si in Republica Moldova, Ungaria si fosta Iugoslavie prin retele de benzinarii.
Compania realizeaza annual o cifra de afaceri de circa 2 miliarde euro si un profit net de circa 38 mil. euro, cu un personal care acum numara 50.000 de angajati.
OMV are numai 6.137 angajati si a realizat un profit net de 393 milioane euro la vanzari de 7,6 miliarde euro.
Suma platita de austrieci a dublat valoarea investitiilor straine din Romania din acest an pana la 3 miliarde de euro, suma cu 40% mai mare fata de cea de anul trecut.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO