Eveniment

Petrom va reduce personalul din explorare, productie si benzinarii

11.07.2005, 19:37 35

Petrom, cea mai mare companie romaneasca - aflata in portofoliul austriecilor de la OMV, intentioneaza sa educa substantial forta de munca din sectorul de explorare si roductie, respectiv din zona benzinariilor, au spus pentru Ziarul Financiar surse apropiate companiei.

Reprezentantii companiei petroliere au facut o prezentare a intentiilor de dezvoltare la Petrom pana in 2008 catre analisti si investitori, dupa modelul practicat deja de catre OMV si de alte companii petroliere.

Petrom dispune in total de aproximativ 50.000 de angajati, din care 27.000 sunt concentrati pe segmental activitatilor de explorare si productie, in timp ce 13.000 de oameni lucreaza in benzinarii.

Pentru a reduce personalul angajat in benzinarii, Petrom planuieste sa-i externalizeze prin schimbarea sistemului de distributie al carburantilor din sistemul "compania detine benzinaria, com-pania opereaza" in cel asa-numit "compania detine, dealerul opereaza". In acest fel, o parte importanta a angajatilor Petrom poate fi externalizata din structura companiei, dupa modelul practicat deja de OMV si alti operatori din Occi-dent.

"Fara investitii majore in explorare si productie, in schimbarea sistemului de pompaj, automatizare, nu este posibil acest lucru (reducerea personalului in sectorul E&P - n.r.). In ceea ce priveste benzinariile, outsourcing-ul (externalizarea) si inchiderea unor depozite si a unor statii poate fi o solutie", a comentat pentru Ziarul Financiar Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere si Independente (FSLI) din Petrom. El sustine ca nu stie cati oameni ar dori OMV sa fie disponibilizati la Petrom.

"Sa spun maine ca jumatate dintre angajatii Petrom vor fi dati afara ar fi o poezie. Asta tine de ce campuri petrolifere ai si la care dintre ele vrei sa renunti, la fel la benzinarii si asa mai departe. Banuiesc ca acum isi fac calculele", a mai spus liderul de sindicat.

Petrom este una dintre cele mai supradimensionate companii petroliere din Europa. La circa 50.000 de angajati, compania are o cifra de afaceri anuala de circa 2 mld. euro, in timp ce OMV cu numai 6.495 de angajati a realizat anul trecut un profit net de 642 mil. euro la vanzari nete de 9 mld. euro. OMV a achizitionat la finele anului trecut un pachet de 51% din actiunile Petrom in cadrul unei tranzactii cu o valoare de 1,5 mld. euro.

Austriecii au schimbat aproape integral conducerea companiei, pastrandu-l insa pe Gheorghe Constan-tinescu pe pozitia de director general executiv.

OMV a schimbat la inceputul anului politica de preturi la pompa, pe care a facut-o flexibila la evolutia cotatiilor produselor petroliere de pe piata internationala.

Recent, a luat decizia de a infiinta o divizie de gaze separata la Petrom, care se afla in coordonarea directa a directorului general executiv al companiei, dupa modelul OMV.

Petrom a fost anul trecut cel mai mare producator de gaze din Romania, cu o productie de 6,4 miliarde metri cubi, depasind compania de stat Romgaz Medias.

Petrom este unicul producator intern de titei, rezervele sale combinate de titei si gaze fiind estimate la circa un miliard de barili.

Austriecii sunt acum in faza de a selecta un auditor independent pentru evaluarea rezervelor Petrom, ale carui concluzii sunt asteptate in termen de 12 - 18 luni.

Petrom a inregistrat in 2004 o pierdere neta de circa 246 mil. euro, pe fondul constituirii masive de provizioane pentru daune de mediu si pensionarea unor angajati.

Pe divizia E & P, Petrom a investit anul trecut 165 mil. euro. Petrom a produs 5,4 mil. tone titei, pe care l-a procesat in propriile rafinarii - Petrobrazi Ploiesti si Arpechim Pitesti, la care s-a adaugat o cantitate de 1,47 mil. tone de titei Siberian light din import.

Divizia de petrochimie a Petrom a avut o cifra de afaceri de 240 mil. euro. Pe divizia de marketing si distributie, SNP are o retea de 112 depozite si 612 de benzinarii, cifra de afaceri a diviziei de downstream ajungand la 643 mil. euro.

Pe plan international, Petrom vizeaza o expansiune a retelei de statii in Serbia, unde s-a decis sa construiasca 12 statii, alte tinte fiind Bulgaria si Turcia.

In Republica Moldova, Petrom opereaza o retea de 68 de statii, fiind al doilea jucator dupa rusii de la LukOil.

Petrom estimeaza pentru acest an un profit net de 256 mil. euro. Ultima cotatie a actiunilor Petrom a fost de 0,43 lei grei pe actiune, ceea ce inseamna o capitalizare bursiera de 6,7 mld. euro. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO