Eveniment

Piata de betoane va depasi anul acesta 400 mil. euro

02.10.2008, 20:11 79

Piata de betoane, materiale care reprezinta 10% din realizarea unei locuinte, va ajunge anul acesta 400-450 de milioane de euro, in crestere cu 10-15% fata de anul precedent, datorita dinamicii constructiilor rezidentiale, potrivit estimarilor ZF pe baza datelor Asociatiei Producatorilor de Beton din Romania (APBR).

De altfel, piata de betoane reprezinta circa o treime din valoarea pietei de ciment, unul dintre principalele materiale utilizate pentru realizarea betonului, care va depasi anul acesta un miliard de euro.
oficialii APBR sustin insa ca peste 20% din cantitatea de betoane produse in statii este vanduta la negru, fara factura.
"In ultimii patru ani datorita cresterii pietei constructiilor au aparut multi producatori noi de betoane, insa o parte dintre ei nu lucreaza profesionist. Piata este din pacate foarte fragmentata, iar multe din tranzactii se realizeaza la negru", afirma Bruno Roux, presedintele APBR si directorul general al Lafarge Agregate si Betoane.
Din APBR fac parte Alas, Carpat Beton, Holcim, General Beton, Lafarge Agregate si Betoane si Readymix.
Membrii APBR produc intre trei si cinci milioane de metri cubi de beton pe an. In 2007, piata totala s-a ridicat la circa 10-12 milioane metri cubi si ar putea creste in 2008 cu 10-15%.
Cu privire la pretul de vanzare a betonului, Roux a spus ca acesta variaza in functie de mai multi factori, printre care compozitia si destinatia produsului sau zona geografica unde este realizat. Astfel, pretul poate varia de la 150 de lei pe metru cub, la 600 de lei pe metru cub. In Constanta, de exemplu, betonul este mult mai scump decat in Bucuresti, a spus Roux.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO