Eveniment

Pierderi de pana la 5 mil. euro pentru producatorii de conserve

Pierderi de pana la 5 mil. euro pentru producatorii de conserve

Productia slaba de legume micsoreaza afacerilor producatorilor de conserve

07.08.2007, 22:09 21

Pierderile din industria conservelor de legume si fructe se vor ridica anul acesta la aproximativ 5 milioane de euro din cauza secetei care a afectat productia de legume si a lasat producatorii de conserve fara materie prima, a declarat Aurel Tanase, presedintele patronatului Romconserv.
"Activitatea de productie industriala se va inchide anul acesta cu o deviere nefavorabila de aproape 5 milioane de euro din cauza lipsei de materii prime", a spus Tanase.
Potrivit estimarilor patronatului din domeniu, anul acesta se vor produce aproximativ 30.000- 40.000 de tone de conserve, de aproape cinci ori mai putin fata de 2006 cand s-au produs 160.000 de tone de conserve. Astfel, preturile la conservele de fructe si legume ar putea creste cu 30-50% pana la sfarsitul anului.
"Estimam o majorare a pretului la conservele din fructe si legume cu 30-50% in acest an, avand in vedere ca materia prima necesara acestei industrii se recolteaza in special de pe suprafete agricole neprotejate, afectate de seceta", a declarat Tanase.
Datele Romconserv arata ca pana in prezent preturile au crescut de 4-5 ori la varza si de 3 ori la castraveti, rosii, ceapa, radacinoase si ardei.
Productia foarte scazuta de legume si fructe, dar si preturile mari au facut ca fabricile de conserve sa lucreze mult sub capacitate, estimandu-se o productie de conserve la circa 30% din program, a precizat oficialul Romconserv.
"Fabrica Conserv-Buftea, cea mai importanta fabrica de conserve din Romania, va produce anul acesta aproximativ 3000-4000 de tone de conserve, comparativ cu anul anterior, cand a inregistrat o productie de 12.000 de tone de conserve", a mentionat Tanase.
In aceste conditii, producatorii solicita autoritatilor reducerea TVA pentru legume si fructe pana la 7-9%, fata de nivelul actual de 19%, motivand solicitarea prin pagubele importante provocate de seceta in acest an.
"Avand in vedere seceta din acest an, solicitam reducerea TVA la legume si fructe la nivelul tarilor din UE", a declarat Tanase. El a adaugat ca producatorii de legume si fructe in sere si solarii au nevoie de accesibilizarea creditelor si de un sprijin financiar pentru achizitia de ambalaje.
Productia de legume si fructe din acest an reprezinta 5-7% din nivelul inregistrat in 1989, de circa doua milioane de tone, iar cea mai mare parte din productia de conserve de 85% este asigurata de micii producatori care cultiva legume si fructe pe o suprafata de pana la 1,5 hectare, restul de 15% fiind asigurat de ferme comerciale, unitati organizate juridic, cu programe de productie.
Ministrul agriculturii a alocat pentru acest an peste 10 milioane de lei pentru subventionarea productiei de legume si fructe.
Sectorul horticol din Romania este reprezentat de 600.000 de hectare, din care 200.000 ha legume in sere, solarii si camp, 200.000 ha pomi fructiferi si 200.000 vita de vie, situandu-se pe locul trei in Europa, dupa Rusia si Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO