Eveniment

Pierderile provocate de seceta, acoperite de marii producatori din alte businessuri

Pierderile provocate de seceta, acoperite de marii producatori din alte businessuri

Click pentru imaginea marita

15.06.2007, 19:12 23

Temperaturile ridicate si lipsa precipitatiilor au afectat anul acesta in principal recoltele de grau ale producatorilor agricoli care se vad nevoiti sa acopere pierderile din alte afaceri pe care le deruleaza.
"Singura solutie este sa ne folosim de asigurarile oferite de guvern si de celelalte businessuri pe care le avem pentru a putea acoperi aceste pierderi", a declarat omul de afaceri Culita Tarata, detinatorul celor mai mari suprafete agricole din Insula Mare a Brailei.
Potrivit lui Tarata, suprafata afectata de seceta este de 27.000 de hectare, din care 17.000 se afla in judetul Braila si aproximativ 10.000 in Neamt.
"In Neamt am obtinut anul trecut o productie de 9,5 tone la hectar, iar, in Braila, o productie de 8,5 tone la hectar. Toata aceasta productie este pierduta anul acesta. Speram sa putem obtine o productie de 5 tone de grau la hectar pe cele 12.000 de hectare pe care am reusit sa le irigam", a adaugat el.
Aceasi solutie va fi utilizata si de omul de afaceri Adrian Porumboiu, detinatorul companiei Comcereal Vaslui, al carui business agricol genereaza afaceri de peste 40 mil. euro anual in cadrul grupului de firme Racova.
"Daca am fi avut numai productia de cereale, atunci situatia ar fi fost dramatica, insa avem avantajul ca ne putem replia prin faptul ca avem industrie. Voi cauta sa recuperez o parte din pierderi prin activitatile de procesare si o alta parte va fi recuperata prin asigurare", a precizat Adrian Porumboiu.
Potrivit lui Porumboiu, la productia de rapita nu s-au inregistrat pierderi semnificative, deoarece este mai rezistenta la seceta, insa in cazul graului pierderile sunt foarte mari, primele estimari indicand ca in jur de 60-70% din suprafata cultivata a fost afectata de seceta.
Cerealcom Dolj, un alt producator important din industria agricola, a inregistrat de asemenea pierderi de 15 milioane de lei pentru fiecare din cele 25.000 de hectare detinute in judetul Dolj, fiind afectata intreaga cultura de toamna de grau si de rapita.
In plus, si cultura de porumb este amenintata.
Oficialii Ministerului Agriculturii nu au putut oferi o estimare a suprafetei totale de teren afectat de seceta in prezent.
"Datele sunt preliminare si sunt in curs de evaluare privind gradul de daune, avand in vedere ca seceta este un fenomen de lunga durata, iar date concrete privind suprafetele afectate de grau se vor afla dupa recolta", au declarat reprezentantii Ministerului Agriculturii.
Temperaturile foarte ridicate au determinat inceperea mult mai rapida a recoltei, in luna iunie.
"Este pentru prima data in ultimii 40 de ani cand se recolteaza atat de devreme grau. Practic, recoltatul a inceput cu doua saptamani inainte, ceea ce presupune ca nici calitatea nu este conforma. Oricum, chiar si asa, nu se justifica o scumpire a painii, avand in vedere rezervele de grane pe anul trecut, a declarat pentru Mediafax Iulian Vasile, directorul adjunct al Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Vaslui.
Cu toate acestea, potrivit sefului grupului de firme Racova, preturile la ulei sau paine vor creste, insa primele date legate de marja de crestere pot fi avansate abia dupa campania de recoltare.
Producatorii interni estimeaza ca, in conditiile in care recolta din acest an este aproape compromisa, importurile de grau ar putea sa se dubleze anul acesta, dupa ce in 2006 acestea au scazut la jumatate fata de 2005, pana la 77.000 de tone, iar exporturile au crescut de peste trei ori, de la 258.000 de tone la 904.000 de tone.
"Importurile de cereale vor creste anul acesta cu cel putin 50%", a declarat omul de afaceri Culita Tarata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO