Eveniment

Planuri ale opoziţiei pentru răsturnarea Guvernului în toamnă

21.06.2010, 23:07 14

Cabinetul lui Emil Boc va avea o vară uşoară din punct de vederepolitic, de vreme ce opoziţia a decis să amâne pentru toamnădepunerea unei moţiuni de cenzură care să ducă la cădereaGuvernului. Într-o aparentă sincronizare, liderii PSD şi PNL autransmis acelaşi mesaj ieri dimineaţă, insistând pe nevoia unui nouguvern din toamnă.

"Va trebui să pregătim o moţiune de cenzură care să aibă şicomponentele care ne-au lipsit ultima dată, adică o soluţiealternativă pentru eventual o nouă majoritate care să permităformarea unui guvern diferit", a spus ieri liderul PSD MirceaGeoană, insistând că timpul este prea scurt pentru un astfel dedemers în actuala sesiune parlamentară.

"Acum o moţiune de cenzură, în opinia mea, este doar unexerciţiu de imagine al cărui rost eu nu-l văd. Cu atât mai mult cucât înţeleg că PSD nu e dispus să participe la o eventuală formulăalternativă de guvernare, aşa încât cred că timpul unei moţiuni decenzură este undeva la începutul sesiunii de toamnă", a spus şiliberalul Crin Antonescu.

Până la finele sensiunii parlamentare au mai rămas doar câtevazile, în condiţiile în care cele două formaţiuni nu au oricummajoritatea pentru a demite Guvernului. PNL şi PSD au nevoie deîncă 20 de voturi pentru a-l putea da jos pe Boc. Chiar dacă lamoţiunea de cenzură de săptămâna trecută diferenţa dintre putere şiopoziţie a constat în 8 voturi, PNL şi PSD nu se pot baza peparlamentarii care au votat pentru demiterea Guvernului, deoarecenici PD-L nu se grăbeşte să-i dea afară şi să-şi pună în pericolfragila majoritate.

Deşi PD-L a decis formal excluderea din partid a celor care auvotat moţiunea, în concret nu s-a luat nicio măsură în acest sens,drept urmare guvernul va avea cel puţin până în toamnă omajoritate.

Din nou despre anticipate

Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase aafirmat ieri că după eventuala adoptare a moţiunii de cenzură dintoamnă, o soluţie ar fi constituirea unui "Guvern de serviciu",similar Executivului Stolojan din 1991, care să pregăteascăalegerile parlamentare anticipate. El a adăugat că un astfel deGuvern de serviciu nu implică tehnocraţi în mod neapărat. "Guvernulde serviciu nu e unul de tehnocraţi neapărat. Cel din 1991 era oformulă mixtă. Nu cred că un Guvern de tehnocraţi se poate opunevoinţei lui Traian Băsescu", a spus Năstase. "Problema e TraianBăsescu. Ştim cu toţii cum desemnează un candidat de premier. Nuvrem să intrăm într-un joc în care nu putem să fim noi înşine, amintra sub un control de suzeranitate al PDL şi al lui TraianBăsescu. Am plătit pentru lucrul acesta la alegeri", a mai spusfostul premier PSD.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO