Eveniment

Platiti saptamåna viitoare sau stati la coada acum

28.06.2005, 19:50 13

Daca vreti sa radiati o masina, sa trimiteti o scrisoare sau sa platiti factura Electrica ori impozitul pe casa, cel mai bine ar fi sa asteptati inceputul saptamånii viitoare. Si asta pentru ca multe ghisee vor fi inchise incepånd de joi pentru a face trecerea la noul leu. Daca totusi nu puteti sa amånati anumite plati, inarmati-va cu rabdare pentru a va petrece o mare parte din timp la cozile care au inceput deja sa apara la ghiseele bancare.



Masinile nu se inmatriculeaza

Ghiseele serviciilor publice comunitare pentru eliberarea permiselor de conducere si inmatricularea autovehiculelor din toata tara vor fi inchise din 30 iunie - ora 16.00 påna in 4 iulie - ora 8.00, perioada necesara pentru implementarea masurilor necesare ca urmare a denominarii monedei nationale. Potrivit Ministerului Administratiei si Internelor, in aceste zile nu vor putea fi desfasurate activitati curente pentru cetateni, referitoare la radierea sau inmatricularea vehiculelor si eliberarea permiselor de conducere. a??Situatia este impusa de adaptarea aplicatiilor software utilizate in cadrul sistemului informatic propriua??, explica Mihai Stancu, seful Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor. Persoanelor care au probleme urgente de rezolvat in acest domeniu de activitate li se recomanda sa ajunga la ghiseele de specialitate inainte de 30 iunie.



Postasul intårzie

Reprezentantii Companiei Nationale Posta Romåna au anuntat ca unitatile postale din mediul rural vor fi inchise in zilele de 29 si 30 iunie, in timp ce in localitatile urbane activitatea va fi oprita in intervalul 30 iunie, ora 12.00, si 1 iulie, ora 10.00. Activitatea de distribuire se va desfasura normal, cu exceptia subunitatilor postale din mediul rural, care in intervalul 29 - 30 iunie nu vor efectua servicii financiare (incasari si plati), distribuind doar corespondenta, abonamente presa, trimiteri Prioripost.

Facturile emise de Distrigaz Sud si Electrica Muntenia Sud nu vor fi incasate de unitatile postale in intervalul 30 iunie - 3 iulie.



Bancile, luate cu asalt

Pentru ca 30 iunie si 1 iulie, respectiv joi si vineri, sunt zile nebancare, iar bancile au recomandat clientilor sa plateasca in avans ratele la credite scadente in perioada 30 iunie - 3 iulie, ghiseele unitatilor bancare au fost luate cu asalt. Ieri-dimineata, la agentia Bancii Transilvania de pe Bulevardul Iuliu Maniu coada pentru plata facturilor se intindea påna pe trotuarul din fata bancii. La fel, la agentia Bancpost din aceeasi zona la toate cele 6-7 ghisee erau cozi de 15-20 de persoane. In schimb, la agentia BCR, tot de pe Iuliu Maniu, aproape 30 de persoane asteptau in fata ghiseului destinat deschiderii de conturi in lei sau valuta. Recomandarile bancilor catre clienti includ si asigurarea unei rezerve de bani in numerar suficienta pentru acoperirea platilor curente, precum si a celor neprevazute pentru perioada in care functionarea sistemelor de carduri va fi intrerupta. Cei care s-au obisnuit sa plateasca rate de credit, facturi sau incarcari electronice ale cartelelor de telefon mobil prin intermediul bancomatului, trebuie sa stie ca acest serviciu nu va fi disponibil incepånd din dimineata zilei de joi, 30 iunie, si påna spre miezul zilei de vineri, 1 iulie. In aceasta perioada cardurile emise de bancile romånesti nu vor putea fi folosite nici in strainatate.



Casierii inchise

Oficiile Distrigaz Nord vor fi inchise timp de doua zile, iar casieriile Electrica nu vor lucra cu publicul zece zile, pentru a putea implementa masurile necesare ca urmare a denominarii monedei nationale. Electrica Muntenia Sud a tras deja obloanele la oficiile comerciale inca de vinerea trecuta, acestea urmånd sa fie deschise lucrului cu publicul luni, pe 4 iulie. Facturile care devin scadente in intervalul in care oficiile sunt inchise nu vor suferi penalitati daca vor fi achitate intre 4 si 7 iulie, pentru ca dupa data de 4 iulie programul va reveni la normal. Oficiile Electrica vor fi deschise in zilele de såmbata, trei saptamåni la rånd (in 9 iulie, 16 iulie si 23 iulie), intre orele 8.00 si 12.00, pentru a fluidiza activitatea. In ceea ce priveste Distrigaz Nord, casieriile societatii vor fi inchise in zilele de 30 iunie si 1 iulie.



Impozitele, de luni

In zilele de 30 iunie si 1 iulie activitatea cu publicul a Ministerului Finantelor si a organelor fiscale subordonate acestuia va fi intrerupta in scopul adaptarii aplicatiilor informatice de administrare a impozitelor si taxelor la regulile denominarii si rotunjirii, a anuntat Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Impozitele, taxele, contributiile si alte sume datorate bugetului consolidat vor fi stabilite, incepånd cu 1 iulie, in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziuni, prin rotunjire la un leu pentru fractiunile de peste 50 de bani inclusiv. In cazul impozitului anual pe venit aferent veniturilor realizate påna la data de 1 ianuarie 2005, sumele datorate se stabilesc in lei vechi, pe baza declaratiilor de venit completate si depuse de contribuabilii persoane fizice, urmånd ca numai diferentele de impozit rezultate ca urmare a regularizarii anuale ce se vor comunica contribuabililor dupa 1 iulie 2005 sa fie exprimate in lei noi. Pentru esalonarile la plata aflate in derulare la 1 iulie, ratele din graficele de esalonare scadente dupa aceasta data vor fi achitate in moneda noua, prin aplicarea regulilor de denominare si a celor privind rotunjirea. Eventualele sume achitate in plus sau ramase de plata, dupa caz, fata de totalul obligatiilor de plata, rezultate ca efect al denominarii si rotunjirii se regularizeaza o data cu ultima rata din esalonare. Aceleasi reguli urmeaza sa fie aplicate si sumelor stabilite in deciziile de plati anticipate emise pentru anul 2005, precum si ratelor in cazul vånzarii la licitatie a bunurilor imobile cu plata in rate. Firmele vor avea un termen de cinci zile lucratoare, incepånd cu 1 iulie 2005, in care sa isi adapteze aparatele de marcat electronice fiscale la cerintele impuse de denominarea leului, in conditiile in care efectuarea acestei operatiuni in noaptea de 30 iunie - 1 iulie nu este posibila. In perioada de neutilizare a aparatelor, agentii economici vor fi obligati sa inscrie tranzactiile efectuate in registre speciale, in caz contrar fiind amendati cu 50-100 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO