Eveniment

Politicianul liberal Bogdan Olteanu, marele castigator al alegerilor de la BNR

Politicianul liberal Bogdan Olteanu, marele castigator al alegerilor de la BNR
07.10.2009, 23:30 40

Bogdan Olteanu a primit marti-seara 27 de voturi din 42 incomisiile reunite de buget-finante ale Parlamentului pentru acandida la functia de viceguvernator al BNR, chiar daca mai multiparlamentari au adus in discutie diferentele de pregatireprofesionala dintre politicianul PNL si contracandidatul LucianCroitoru sustinut de PD-L. Acesta a intrunit numai 14 voturi"pentru" si 24 "impotriva".

Si Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR votat decomisiile parlamentare pentru un al doilea mandat cu sustinereaPSD, a venit pe aceasta functie in 2004 tot din mediul politic,dupa ce fusese insa ministru al finantelor timp de patru ani sipresedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR. Toti ceilalticandidati avizati de comisii - Mugur Isarescu (al patrulea mandat),Cristian Popa, Nicolae Danila, Dinu Marin, Napoleon Pop, Agnes Nagysi Virgil Stoenescu au background relevant in domeniul financiar,la fel si cei trei "respinsi": Daniel Daianu, Lucian Croitoru siSilviu Cerna.

Mugur Isarescu a fost votat in unanimitate pentru un nou mandatde guvernator, la fel si Cristian Popa pentru al treilea mandat caviceguvernator pe probleme de politica monetara.

Bogdan Olteanu ar urma sa preia responsabilitatile legate deadministrarea rezervei valutare si de acordurile internationaledetinute de viceguvernatorul Eugen Dijmarescu, care nu a candidatpentru un nou mandat.

Olteanuva conduce Comitetul de administrare a rezervelor internationale,format din 13 membri si care stabileste lista entitatilor cu carese deruleaza tranzactiile, a emitentilor pentru investitiile intitluri si a activelor acceptate pentru investire, ia deciziiprivind utilizarea instrumentelor derivate.

Lista de propuneri pentru noul Consiliu de Administratie al BNRurmeaza sa fie votata astazi in plenul Parlamentului.

La banca centrala a Poloniei, una dintre cele mai puterniceinstitutii de acest tip din regiune, membrii consiliului deAdministratie sunt numiti de presedintele Republicii. Statutulprevede ca presedintele bancii nu poate detine mai mult de douamandate consecutive de cate sase ani.

Si in Cehia, Consiliul de Administratie al bancii centrale estenumit de presedintele tarii, fara insa ca vreun membru sa poatadetine mai mult de doua mandate. In acelasi timp, cei sapte membriai Consiliului trebuie sa aiba un statut si o experientaprofesionala recunoscute in probleme monetare si pe zona pietelorfinanciare. Durata unui mandat este de sase ani.

In Ungaria, statutul bancii centrale stipuleaza conditia camembrii Consiliului de politica monetara sa aiba cunostinteteoretice si/sau practice de exceptie in domeniul monetar,financiar si al institutiilor de credit. Nici guvernatorul, niciceilalti membri nu pot fi renumiti in functie intr-un interval detrei ani de la incheierea unui mandat de sase ani.

Cine este Bogdan Olteanu

  • 38 de ani
  • Este licentiat in drept (1997), a absolvit in 2001 un MBA laInstitutul Bancar Roman & City University.
  • Este arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International depe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei, din 2008.
  • Din 1997 a intrat in administratie, pe un post de consilier alministrului de stat, ministrul industriei si comertului CalinPopescu-Tariceanu.
  • In 2004 a intrat in Parlament, pe listele Aliantei Dreptate siAdevar PNL-PD, iar in decembrie a fost numit ministru delegatpentru relatia cu Parlamentul, pozitie pe care a ocupat-o pana inmartie 2006, cand a fost ales presedinte al Camerei Deputatilor. Afost reales pentru un nou mandat de deputat in 2008.
  • A facut parte din mai multe comisii parlamentare: Comisiapentru aparare, ordine publica si siguranta national, Comisiapentru cercetarea abuzurilor, coruptiei si pentru petitii, Comisiapentru cultura, arte, mijloace de informare in masa, Comisia pentrupolitica externa. Din martie 2009 este membru al Comisiei debuget-finante al Camerei Deputatilor.
  • A intrat in PNL in 1991 fiind un apropiat al fostului premierliberal Calin Popescu-Tariceanu, care a pierdut insa din influentain PNL in ultimul an.
  • Este divortat si are doi copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO