Eveniment

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au primit undă verde de la Uniunea Europeană pentru a interzice importul de cereale din Ucraina

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au primit undă...

Autor: Ştefan Stan

28.04.2023, 21:25 25070

Polonia şi alte patru state membre ale Uniunii Europene au convenit asupra interzicerii cerealelor ucrainene ca parte a unui acord cu braţul executiv al blocului, înlocuind interdicţiile lor unilaterale asupra importurilor ca răspuns la scăderea drastică a preţurilor, scrie Bloomberg. 

Măsurile se aplică la grâu, porumb, rapiţă, floarea-soarelui şi ulei de floarea-soarelui - şi vor fi în vigoare până la 5 iunie, cu posibilitatea de a fi prelungite până la sfârşitul anului, a declarat vineri, la Varşovia, comisarul pentru agricultură, Janusz Wojciechowski, reporterilor. Tranzitul produselor alimentare ucrainene către alte state membre va continua, a spus el.

Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria au impus interdicţii la începutul acestei luni, argumentând că o supraofertă de cereale alimentată de o avalanşă de importuri ucrainene ameninţă mijloacele de trai ale fermierilor lor. România s-a abţinut de la impunerea unei interdicţii, dar a declarat că va adopta restricţii în cadrul unui acord mai amplu al UE.

Aceste măsuri au atras reproşuri din partea UE, care a afirmat că ar putea încălca politica comercială a blocului. În timp ce tranzitul cerealelor ucrainene a sporit presiunea asupra logisticii în Europa de Est, preţurile globale ale cerealelor au scăzut din cauza recoltelor mari din partea marilor producători, precum Rusia şi Australia.

Fermierii reprezintă o bază electorală cheie pentru partidele politice din Polonia, înaintea alegerilor din octombrie. Interdicţia a venit ca o surpriză, deoarece Polonia a fost printre cei mai fermi susţinători ai Ucrainei de când a fost atacată de Rusia anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO