Eveniment

Ponta anunţă că starea de alertă poate fi extinsă şi pentru alte judeţe

Ponta anunţă că starea de alertă poate fi extinsă...

Autor: Departamentul Social

29.01.2014, 13:12 155

Starea de alertă va fi declarată pentru judeţele care urmează să fie atenţionate prin cod roşu.

"În baza ultimelor avertizări de la ANM, vom şti exact în ce judeţe concentrăm forţele. Dacă va fi cazul, la ora 15.00 vom extinde starea de alertă şi pentru alte judeţe afectate în mod deosebit de intemperii", a spus Ponta.

El i-a cerut vicepremierului Dragnea să explice că, prin starea de alertă, nu sunt alocate fonduri autorităţilor locale, ci că toate materialele sunt alocate din rezerva de stat.

Luni, membrii comandamentului de urgenţă au decis starea de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea.

Conform legii, starea de alertă se referă la "punerea de îndată în aplicare" a planurilor de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizare a populaţiei, limitare şi înlăturare a consecinţelor situaţiei de urgenţă, respectiv ale unui eveniment excepţional care, prin amploare şi intensitate, ameninţă viaţa şi sănătatea populaţiei, iar Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă asigură coordonarea unitară a activităţilor.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anunţat anterior că probabilitatea ca, miercuri după-amiază, să fie emis cod roşu de ninsori şi viscol pentru anumite zone este foarte mare.

El a amintit, într-o discuţie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, că pentru emiterea unui cod roşu este necesar să fie îndeplinite trei condiţii, şi anume ca stratul de zăpadă să fie de cel puţin 50 centimetri, intensitatea căderii zăpezii să fie de peste 10-15 cm/oră, iar viteza vântului să depăşească 80-90 km/oră.

"Probabilitatea ca, miercuri după-amiază, aceste trei condiţii pentru emiterea codului roşu să fie îndeplinite este foarte mare (...) După-masă, cel puţin o perioadă de câteva ore, va fi emis cod roşu, asta înţeleg că se va întâmpla", a spus Sandu, după ce reprezentanţii ANM au prezentat prognoza pentru următoarele ore.

Aceştia au arătat că sunt monitorizate cu atenţie judeţele din sud-est, în special pe cele din Dobrogea şi Bărăgan, respectiv Ialomiţa şi Călăraşi, dar şi Buzău şi Brăila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar şi roşu pentru ora 15.00-16.00 până spre seară.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO