Eveniment

Populaţia a cumpărat titluri de stat de 17 mil. lei în primele şase zile de ofertă

Foto: Silviu Matei

Foto: Silviu Matei

Autor: Roxana Pricop

16.06.2015, 08:30 1651

Investitorii au depus ordine pentru achiziţia a 17.415 de titluri de stat după primele şase zile de derulare a pri­mei oferte des­tinate po­­pu­la­ţiei. Subs­­crie­rile re­pre­zintă 17% din totalul titlurilor de stat scoase la vânzare de Finanţe.

Valoarea totală a subscrierilor este de 17,4 mil. lei, un titlu de stat costând 1.000 de lei. Potrivit informaţiilor furnizate de brokeri la finalul zilei de ieri, investitorii au plasat 478 de ordine pentru achiziţia a 10.400 de titluri de stat în cadrul tranşei primare, destinate achiziţiilor de până la 50 de titluri inclusiv/persoană. În cadrul tranşei secundare au fost depuse 63 de ordine pentru 7.015 de titluri. Tranşa secundară este pentru achiziţiile de peste 50 de titluri/persoană.

Dobânda de 2% pe an a atras cele mai numeroase subscrieri, investitorii trebuind să aleagă o dobândă din intervalul 1,75%-2,15% atunci când fac subscrierile.

Ultima zi de participare la ofertă este vineri, 19 iunie.

Investitorii vor primi titlurile în cont la finalul ofertei dacă dobânda la care au subscris este mai mică sau egală cu dobânda finală fixă. Investitorii care au cumpărat un singur titlu de stat, a cărui dobândă este mai mică sau egală cu dobânda finală, au garantat că vor primi respectivul titlu de stat. Titlurile de stat au o maturitate de doi ani, până pe 25 iunie 2017, iar plata dobânzii se face anual.

Veniturile obţinute de populaţie din titluri de stat sunt scutite de la impozit.

Pentru a cumpăra titlurile de stat, un investitor se poate adresa băncilor BCR, BRD şi Raiffeisen, care fac parte din consorţiul de intermediere a ofertei şi care nu vor percepe niciun comision, dar şi restul băncilor sau firmelor de brokeraj, care însă ar putea percepe propria grilă de tarife.

 Documentele necesare pentru a cumpăra titluri de stat pentru persoanele care se află la prima investiţie sunt cartea de identitate, formularul de subscriere completat şi dovada de plată a titlurilor de stat subscrise. Pentru persoanele care au deja deschis un cont de tranzacţionare pe bursă este suficientă depunerea unui ordin de cumpărare.

 Titlurile de stat sunt oferite la intervalul de rată de dobândă de 1,75% - 2,15% pe an. Investitorii pot subscrie în mod valabil la orice rată de dobândă din cadrul intervalului de rată de dobândă (inclusiv la limita inferioară şi la cea superioară a intervalului). Pasul de dobândă afe­rent subs­crierilor este de 0,05%, respectiv rata de dobândă la care se oferă să sub­scrie inves­titorii va fi exprimată cu maximum două zecimale, iar cele două zecimale trebuie să fie multipli de 0,05%.

 De exemplu, o subscriere este validă dacă dobânda oferită este de 2% plus 0,05%, adică ofertă de 2,05%. Subscrierea nu este valabilă dacă dobânda oferită este de 2,01% sau 2,14%.

Titlurile de stat vor fi vândute exclusiv la dobânda fixă finală şi numai acelor investitori care au subscris la o dobândă egală sau mai mică decât dobânda fixă finală.

Dobânda fixă finală este stabilită de Finanţe şi va ţine cont de următoarele elemente: dacă numărul total de titluri de stat subscrise va reprezenta mai mult sau fix 100% din numărul de titluri de stat oferite, atunci dobânda finală va fi cea la care oferta este subscrisă integral. În cazul în care numărul total de titluri de stat subscrise va reprezenta mai puţin de 100% din numărul de titluri oferite, dobânda finală va fi stabilită la nivelul celei mai mari dobânzi din intervalul de dobândă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO