Eveniment

Populatia economiseste mai putin, dar se imprumuta mai mult

01.11.2005, 19:55 17

Ritmul de crestere a economiilor populatiei a ramas la minimul ultimului an, atins in august, in conditiile in care bancile remunereaza tot mai slab depozitele clientilor.

Pe de alta parte, creditele in valuta acordate persoanelor fizice au crescut luna trecuta cu 8,6% (calculat in lei), alimentand astfel expansiunea rapida a imprumuturilor catre populatie.

Astfel, ritmul anual de crestere al depozitelor in lei constituite de populatie a ramas la 19,1% (exprimat in termeni reali). In termeni nominali, cresterea anuala a fost de 29,2%, sub nivelul din august. La inceputul lui 2005, economiile populatiei marcau o expansiune anualizata de aproape 27%, in termeni reali.

In septembire depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 1,9%, usor mai repede decat in august.

Pe de alta parte, depozitele in valuta au devenit mai atractive odata cu scaderea drastica a dobanzilor la lei, marcand o expansiune de 3,1%. Ritmul anual de crestere al acestor depuneri a accelerat astfel pana la 4,2%.

Agentii economici au economisit mai mult in septembrie, depunerile lor marcand cresteri importante, atat in lei, cat si in valuta. Depozitele in lei ale firmelor au crescut cu 8,7% in septembrie, conditii in care ritmul anual de expansiune a urcat la 72,3%. Depozitele in valuta au crescut cu 6,8%, insa chiar si in aceste conditii ritmul anual de expansiune a continuat sa scada, pentru a treia luna consecutiv, ajungand la 60%.

Pe fondul scaderii economisirii, cererea de credite din parte populatiei a continuat insa sa cresca sustinut in septembrie. Soldul acestor imprumuturi a inregistrat o crestere de 6,4% in termeni reali, aceasta fiind alimentata preponderent de majorarea creditelor in valuta, care au inregistrat o expansiune de 7,1%, calculata in euro.

Exprimata in lei, cresterea creditelor in valuta a fost de 8,6%. In acest timp, creditele in lei acordate clientilor individuali au crescut cu 5% in termeni reali.

De la sfarsitul lui septembrie au intrat insa in vigoare normele BNR prin care soldul creditelor in valuta acordate de o banca este plafonat la de cel mult trei ori nivelul fondurilor proprii.

Masurile au determinat majoritatea bancilor sa ieftineasca imprumuturile in lei, in conditiile in care unii jucatori s-au vazut nevoiti chiar sa sisteze acordarea de credite in valuta. Intre timp, mai multe banci au anuntat insa masuri prin care sa contracareze efectele noilor reglementari, operand majorari ale capitalurilor proprii substantiale.

Bancherii cred insa ca dobanzile la creditele in lei nu pot merge decat in sus, in conditiile in care scaderea acestora a venit cu costul prabusirii dobanzilor platite la depozite. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO