Eveniment

Posibila rectificare bugetara in noiembrie

25.08.2003, 00:00 17

Guvernul ar putea opera, in luna noiembrie, o noua rectificare bugetara, suplimentara celei care urmeaza sa fie decisa saptamana viitoare, a declarat premierul Adrian Nastase.
"Incercam sa folosim banii pe care ii avem la dispozitie pentru prioritatile imediate si rezolvarea unor probleme sensibile", a  spus Nastase.
Premierul a  mai precizat ca ministrul Finantelor Publice va stabili in urmatoarele zile, pe baza consultarilor cu conducerea celorlalte ministere, modul de rectificare a bugetului de stat consolidat pe 2003.
Rectificarea bugetului de stat consolidat din acest an va avea in vedere asigurarea fondurilor necesare pentru plata arieratelor din sanatate, subventionarea producatorilor agricoli si a unei parti din costurile energiei termice, a spus si purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe.
Ea a anuntat ca ministrul Finantelor Publice Mihai Tanasescu a prezentat in sedinta de vineri a Executivului o informare privind prioritatile avute in vedere prin rectificarea bugetului stabilit pentru acest an. "Nu s-au discutat cifre, ci numai tinte", a spus Neagoe.
Potrivit sursei citate, prin rectificarea bugetara vor fi asigurate si sumele necesare aferente drepturilor persoanelor cu handicap si a celor care au facut parte din fostele detasamente de munca, precum si pentru programele destinate invatamantului scolar si prescolar.
Despina Neagoe a precizat ca o decizie finala privind structura rectificarii bugetului din acest an se va adopta in urmatoarea sedinta a Guvernului.
Pana acum singurele ministere care au anuntat ca se asteapta la suplimentari de bugete au fost cel al Agriculturii si cel al Apararii Nationale. Astfel, ministrul Agriculturii Ilie Sarbu anunta recent ca bugetul ministerului pe care il conduce ar putea fi suplimentat cu circa 4.000 de miliarde de lei. De asemenea, potrivit ministrului, bugetul alocat agriculturii in anul 2004 ar putea ajunge la aproximativ 27.000 miliarde de lei, comparativ cu 14.000 miliarde de lei in acest an.
MApN spera sa primeasca la rectificare 1.300 de miliarde de lei, bani ce vor fi folositi pentru participarea Romaniei la forta de stabilizare si reconstructie din Irak. Ministrul Apararii Nationale, Ioan Mircea Pascu, a afirmat ca o parte din bani, circa jumatate din suma necesara pentru Irak se acopera din fondurile pe care le are ministerul, iar cealalta jumatate va fi acoperita la rectificare, asa cum s-a intamplat si anul trecut, cand la rectificarea bugetara pentru MApN s-au alocat 1.000 de miliarde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO