Eveniment

Posta Romana bate palma cu chinezii de la ZTE

22.08.2003, 00:00 25

Posta Romana si firma chineza ZTE Coporation au semnat ieri contractul de livrare a echipamentelor necesare realizarii infrastructurii noului operator de telecomunicatii POSTelecom, anunta Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI). Valoarea contractului se ridica la 94 de milioane de dolari.
Tot ieri a fost semnat un memorandum intre Posta Romana, ca principal actionar al operatorului de comunicatii POSTelecom, China Unicom si ZTE Corporation. In document s-a convenit ca Posta Romana va vinde partii chineze 29% din actiunile detinute la operatorul POSTelecom in schimbul preluarii responsabilitatilor legate de costurile operationale ale telecomului pentru primii doi ani si a asigurarii finantarii partiale a operatiunilor acestuia. La semnarea memorandumului a participat Ion Iliescu si omologul sau chinez, Hu Jin-Tao. China Unicom si ZTE Corporation urmeaza sa ofere consultanta pentru formarea  operatorului de comunicatii POSTelecom, suportand totodata o parte a costurilor de dezvoltare. Cele doua firme chineze vor participa de asemenea la managementul operatorului.
ZTE a fost desemnata, in cursul lunii iulie, cistigatoare a licitatiei pentru furnizarea echipamentelor POSTelecom, la care au participat si Alcatel Bell Shanghai si Huawei Technologies.
Alaturi de actionarul majoritar care este Posta Romana, la capitalul POSTelecom mai participa Grupul Industrial Roman, BCR, SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia.
Operatorul POSTelecom va furniza intreaga gama de servicii de voce si date. Veniturile prognozate pentru o perioada de 4 ani sunt de aproximativ 137 milioane dolari, operatorul POSTelecom putandu-se autofinanta dupa primii doi ani de functionare, spun oficialii. Oferta comerciala a POSTelecom va fi lansata intr-o prima faza pentru Bucuresti si alte 6 orase mari, iar dupa alte sase luni pentru inca 34 de orase. Tot oficialii estimeaza ca numarul clientilor va atinge aproximativ un milion la sfarsitul celui de al treilea an de functionare.
China Unicom al doilea operator de comunicatii ca marime pe piata chineza, are 70 milioane de abonati pe telefonia mobila si 85 milioane pe telefonia fixa iar in 2002 a avut o cifra de afaceri de 6,1 miliarde dolari. ZTE Corporation a inregistrat in 2001 venituri de 1,1 miliarde de dolari. iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO