• Leu / EUR4.9050
  • Leu / GBP5.8089
  • Leu / USD4.7905
Eveniment

Prefectul Capitalei: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte luni

Prefectul Capitalei: Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte luni

Autor: Andreea Tobias

18.10.2020, 19:46 86

Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte luni, spune prefectul Capitalei. Bucureştenii se pot aştepta la decizii legate de următoarele 14 zile. „A fost o exprimare nefericită” - a spus Gheorghe Cojanu despre declaraţia anterioară, potrivit căreia rata de infectare trebuie să ajungă la 3,4. 

Prefectul Capitalei a spus, la Digi24, că a avut loc o videoconferinţă cu autorităţile, la care Raed Arafat a informat despre faptul că de luni Spitalul Colentina devine spital Covid şi vor fi 300 - 400 de locuri pentru tratarea bolnavilor de Covid.

„Ştiţi că era un spital modular la Elias care funcţiona aşa, cu un pic de sincope, pentru că nu aveau cadre medicale. S-a dat dispoziţia ca atât spitalul Floreasca cât şi spitalul Elias să asigure cadrele medicale. Medicii şi asistenţii şcolari de la şcolile care au trecut în scenariul roşu vor fi detaşaţi la spitalele care tratează pacienţi Covid”, a spus prefectul.

Conform acestuia, Raed Arafat a anunţat că sunt aproximativ 20 de localităţi care au depăşit pragul de 3, precum Zalău, Miercurea Ciuc, Bacău, Deva, Alexandria sau Piatra Neamţ.

Întrebat dacă luni se va reuni Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi dacă vor exista decizii în legătură cu măsurile pentru următoarele 14 zile, în condiţiile în care recent a afirmat că măsurile vor fi luate când rata de infectare va fi 3,4 la mia de locuitori, prefectul a spus: „A fost o exprimare nefericită care era relativ la populaţia reală. Am înţeles că se păstrează calculul la populaţia raportată de Direcţia de Evidenţa Populaţiei, dar noi la rata de 3 vom lua măsurile”.

Astfel, de marţi ar trebui să intre în vigoare noile restricţii.

Prefectul nu a putut preciza dacă la şedinţa Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă vor fi invitaţi reprezentanţii industriei HoReCa: „Ei au făcut o solicitare chiar scrisă pentru a fi invitaţi în această dezbatare, joi a fost o întrunire a Comitetului de Urgenţă, s-a supus la discuţie această cerere a HoReCa, nu ştiu dacă s-a admis. Vom vedea şi dacă s-a admis, îi vom primi. Trebuie să ne referim strict la lege. Între ce spune legea şi ce ar vrea unii dintre noi ... Dacă s-a aprobat o să mă uit pe hotărâre, dar nu am semnal în acest sens”.

Întrebat, de asemenea, dacă luni vor mai fi luate decizii în cazul în care rata de infectare scade sub 3, Cojanu a spus „Noi am pus această problema. Comitetul va fi convocat oricum. Dacă va scădea rata de incidenţă sub 3, noi tot trebuie să îl convocăm. Informăm Comitetul că rata a fost 3,02 şi ne gândim dacă trebuie să luăm măsuri pe care în aceeaşi şedinţă să le anulăm”.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9050
Diferență: -0,3251
Ieri: 4.9210
Azi: 4.7905
Diferență: -0,8794
Ieri: 4.8330
Azi: 5.8089
Diferență: -0,4899
Ieri: 5.8375
Azi: 5.0290
Diferență: -0,2024
Ieri: 5.0392