Eveniment

Premierul Japoniei: Traversăm cea mai acută criză de la Al Doilea Război Mondial

Premierul Japoniei: Traversăm cea mai acută criză de la Al Doilea Război Mondial

Autor: Radu Racu

13.03.2011, 14:51 125

Premierul japonez Naoto Kan a declaratduminică, după două zile în care autorităţile s-au luptat cuefectele dezastrelor provocate de cutremur, căJaponia traversează cea mai gravă criză de laAl doilea Război Mondial până în prezent. Într-undiscurs prezentat în faţa naţiunii, el şi-a afirmat încrederea încapacitatea naţiunii sale de a depăşi aceasta etapă.

"Consider că situaţia actuală - cu seismul, tsunamiul şiproblemele la centralele nucleare - este cea mai gravă din ultimii65 de ani, după al II-lea Război Mondial", a declarat Kan.

"Situaţia la centrala nucleară de la Fukushima continuă să fiegravă", a declarat premierul. O primă consecinţă a problemelor lacentralele nucleare ar putea fi perturbări la alimentarea cuelectricitate. "Reţelele companiilor de electricitate TokyoElectric Power şi Tohoku Electric Powerse află în situaţii extrem de dificile din punctul de vedere alaprovizionării, existând riscul unor întreruperi masive aleelectricităţii", a precizat premierul.

Japonia se luptă să evite un dezastrunuclear provocat de cel mai mare cutremur înregistratvreodată în arhivele ţării. Seismul de 9 grade pe scaraRichter produs luni a generat un tsunami cu valuri decirca zece metri înălţime care au inundat insulele dinspre nord.Cele mai mari centrale nucleare şi-au opritactivitatea însă au apărut probleme la sistemele de răcire areactoarelor nucleare. Cea mai gravă situaţie este întâlnită laFukushima unde guvernul japonez consideră că esteposibil ca la două dintre reactoarele centralei nucleare să fi fostdeclanşate procese de fuziune, după o serie de avarii provocate decutremurul violent de vineri.

"Credem că este foarte probabil să se fi declanşat o fuziune", adeclarat duminică purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yukio Edano."Nu putem verifica ce se întâmplă în miezul reactorului, dar luămmăsuri plecând de la această ipoteză", a adăugat el, referindu-sela reactoarele 1 şi 3 de la centrala nucleară, unde presiunea acrescut semnificativ din cauza unor disfuncţii ale sistemelor derăcire.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO