Primul ministru, Sorin Grindeanu, a declarat, duminică seara, că nu îi este clar care vor fi propunerile Ministerului Justiţiei privind graţierea şi modificarea Codului Penal, afirmând că graţierea trebuie însoţită şi de alte măsuri.
“De aministie nu a fost vorba niciodată. (…) În acest moment, eu i-am cerut ministrului Justiţiei (soluţii - n.r.), având în vedere o propunere pe care a făcut-o Ministerul Justiţiei în urmă cu 10 zile, care e în dezbatere publică, care poate fi îmbunătăţită. Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale", a declarat premierul Sorin Grindeanu.
Sorin Grindeanu a făcut referire şi la recomandările făcute de CEDO, afirmând că graţierea trebuie să fie însoţită şi de alte măsuri.
"Nu doar graţierea rezolvă problema. Această graţiere trebuie însoţită şi de alte măsuri. (…) ar trebui să facem măsuri alternative. Nu inventăm noi arestul la domiciliul, această lege există în Parlament. Toate aceste măsuri, ca şi întreg ar rezolva problema pe care o avem la CEDO, dar şi graţierea face parte din măsurile pe care treuie să le luăm", a mai spus Grindeanu.
Cât priveşte declaraţiile făcute de preşedintele Iohannis la Strasbourg, Grindeanu a afirmat că "probabil că vizita la CEDO l-a făcut să privească lucrurile altcumva decât politic, aşa cum a făcut în urmă cu o săptămână".
Grindeanu a afirmat că nu îi este "foarte clar" ce va propune ministrul Justiţiei şi că aşteaptă să vadă care vor fi propunerile acestuia.
"Aştept de la Ministerul Justiţiei, ca premier, pentru că până în acest moment nu îmi este foarte clar ce vor propune, dar este dreptul Ministerului Justiţiei, e foarte multă democraţie, să vină cu cea mai bună soluţie", spus Grindeanu.
Grindeanu i-a cerut ministrului Florin Iordache să îi prezinte şi concluziile dezbaterii pe care o va organiza.
"I-am cerut ministrului Justiţiei, având în vedere o propunere pe care a făcut-o Ministerul Justiţiei în urmă cu 10 zile, care e în dezbatere publică, care poate fi îmbunătăţită. Modalitatea în care vor fi adoptate, că vor fi prin OUG, că vor fi trimise la Parlament ca proiecte de legi, că va fi asumarea răspunderii, toate aceste modalităţi sunt legale", a spus premierul.
Premierul a combătut acuzaţiile potrivit cărora graţierea nu făcea parte din programul de guvernare al PSD, afirmând că se poate regăsi într-un capitol al documentului programatic.
"Există în programul de guvernare: am spus în Parlament că îmi doresc să trăiesc într-o ţară normală, unde să existe un sistem judiciar normal, unde să se aplice legea, iar cetăţeanul când merge în faţa judecătorului să ştie că merge nu doar, aşa, într-o poziţie de inferioritate cu cel care îl acuză, ci într-o balanţă puternică", spus premierul.