Eveniment

Pretul gazelor ramane pe loc

01.04.2008, 20:44 11

Pretul gazelor nu va fi marit de la 1 aprilie, termen solicitat de ambele companii de distributie a gazelor naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, o decizie urmand sa fie luata dupa sfarsitul summitului care va avea loc in Bucuresti in perioada 2-4 aprilie, potrivit unor surse citate de Mediafax.
Practic, daca se va lua decizia de scumpire, Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) prefera sa amane cu doua zile momentul anuntului noilor scumpiri de tarife.
Ultima majorare a pretului gazelor a avut loc la 1 februarie, cu 8,5%, insa distribuitorii de gaze au solicitat ANRE sa accepte o noua crestere, cuprinsa intre 8 si 12%, la 1 aprilie, motivata de avansul tarifelor pentru gazele importate. Companiile de distributie a gazelor naturale sustin ca pretul de import luat in considerare de catre ANRE in calcularea tarifelor, de 370 de dolari pe mia de metri cubi, este deja depasit tinand cont de avansul inregistrat de pretul barilului de titei, un nivel mult mai apropiat de realitate fiind cel de 400 de dolari pe mia de metri cubi.
In urma cu trei saptamani, E.ON Gaz Romania, subsidiara grupului german E.ON, a anuntat ca pretul gazelor livrate populatiei ar trebui sa creasca cu 12% de la 1 aprilie, ca o prima etapa dintr-un proces de majorare care ar presupune un avans de pana la 20% pentru intregul an.
Totodata, la inceputul lunii martie, reprezentantii celuilalt mare distribuitor de gaze, Distrigaz Sud, detinut de grupul Gaz de France, au afirmat ca tariful gazelor naturale din import ar trebui sa creasca, in trimestrul al doilea, cu 8-12%, din cauza avansului pretului petrolului si al gazelor importate.
Consumul de gaze din Romania se ridica la circa 17-18 miliarde de metri cubi, asigurat, in proportie de 60-65% de gazele produse de Petrom si Romgaz. Romania importa, prin intermediari, aproximativ o treime din consumul anual de gaze la nivel national de la grupul rus Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO