Eveniment

Preţul grâului a crescut cu 30% în trei săptămâni. Tărâţă, Porumboiu şi Anghel au cele mai mari expuneri

Preţul grâului a crescut cu 30% în trei săptămâni. Tărâţă, Porumboiu şi Anghel au cele mai mari expuneri

Autor: Gabriel Razi

16.07.2012, 00:06 4877

"Creşterile de preţ au venit pentru că în acest moment nu este grâu în piaţă. Fermierii nu vând acum, aşteaptă creşterea preţurilor în continuare. În prezent cotaţia din portul Constanţa a ajuns la 260-270 euro/tonă. Singurii care vând sunt fermierii mici cu 100-200 de hectare care sunt obligaţi să vândă pentru că au debite de stins, iar cei mari nu sunt presaţi pentru că au încasat recent banii pentru orz", explică situaţia Cătălin N., trader de cereale în cadrul uneia dintre primele zece case de comerţ de pe piaţa locală.

Situaţia de pe piaţa grâului este atipică având în vedere că în mod normal odată cu noua recoltă din iunie-iulie cotaţia se prăbuşeşte ca urmare a canităţilor mari de grâu care inundă piaţa.

Anul trecut cotaţia grâului a atins înainte de recoltă maximul de 219 euro/tonă în data de 13 iulie, iar şapte zile mai târziu preţul s-a redus cu o treime la 149 euro tonă, arată statistica oficială a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Evoluţia atipică a preţului grâului arată că declinul recoltei ar putea fi mai sever decât aşteptările iniţiale ale fermierilor şi traderilor. La sfârşitul lunii iunie Coceral, o organizaţie europeană a comercianţilor de materii prime agricole, a estimat că producţia de grâu din România se va cifra la 6,1 milioane de tone, în scădere cu 17% faţă de 2011.

Estimările pieţei indică o recoltă de grâu de 5-5,3 mil. tone

La sfârşitul săptămânii trecute, Daniel Botănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, a declarat pentru Mediafax că producţia de grâu va scădea în acest an cu 20% ca urmare a vremii nefavorabile. La acest declin fermierii ar trebui să strângă un total de 5,7 milioane de tone de grâu, potrivit calculelor ZF. La această cantitate producţia valorează 1,1 miliarde de euro, la cotaţiile actuale din piaţă. Minusurile faţă de anul precedent sunt evaluate la 100-200 milioane de euro.

Producătorii spun însă că rezultatele din teren indică un minus şi mai sever, estimat între 25% şi 30%.

"La grâu producţia este undeva la 5 milioane de tone, dar nu este o tragedie pentru că acesta este nivelul mediu de producţie multianuală al ţării noastre. Tragedia va fi în toamnă cu producţiile de floarea-soarelui şi porumb care sunt distruse din cauza secetei", explică situaţia Mihai Anghel, antreprenorul din spatele Comceral Dolj, unul dintre cei mai mari producători agricoli din România.

De cealaltă parte, oficialii din Ministerul Agriculturii nu au răspuns solicitării ZF prin care erau solicitate estimările oficiale privind recolta de grâu spunând că aceste date sunt în responsabilitatea Organizaţiei Interprofesionale Cereale şi Produse Derivate din România (Rompan).

"Organizaţiile profesionale, membre ale comitetelor OIPA, au obligaţia, conform statutului organizaţiei, de a raporta date despre suprafeţele cultivate, canti­tăţile recoltate, procesate şi comercializate", se arată în răspunsul oficial al MADR.

La rândul său, Aurel Popescu, preşe­dintele Rompan, organizaţie care reuneşte aât traderi de cereale, cât şi procesatori, nu a putut oferi cifre clare în privinţa producţiilor de grâu din acest an.

"Nu pot să fac în acest moment nicio estimare. Săptămâna viitoare mă voi întâlni cu responsabilii din teritoriu şi atunci voi putea avea date mai clare."

Şeful Rompan a subliniat însă că galopul preţurilor este determinat într-o mai mică măsură de scăderea recoltei şi mai mult de cererea mare la export.

Porumboiu, Tărâţă şi Anghel au expuneri mari pe grâu

Adrian Porumboiu, Culiţă Tărâţă şi Mihai Anghel sunt cei mai mari trei producători agricoli din România care au mizat în acest an pe grâu.

Astfel, Adrian Porumboiu va recolta în acest an grâu de pe aproape 28.000 de hectare de teren, Culiţă Tărâţă a acoperit alte 20.000 de hectare, iar Mihai Anghel strânge grâu de pe circa 13.000 de hectare de teren arabil.

Dacă Adrian Porumboiu nu este afectat în mare măsură de creşterile de preţ din piaţă pentru că antreprenorul trimite cea mai mare parte a canităţilor de grâu recoltate pe liniile de procesare ale fabricilor sale de pâine, nu acelaşi lucru se poate spune despre Mihai Anghel.

"Producţia în cazul meu a fost mulţumitoare şi calitatea este foarte bună. Evoluţia viitoare a preţurilor depinde de situaţia de pe plan internaţional, de recolta mondială pentru că bilanţul nu este făcut în totalitate în acest moment", spune Mihai Anghel, care a acoperit cu grâu în acest an aproape jumătate din cele 25.000 de hectare pe care le are în exploatare.

Antreprenorul subliniază însă că pierderile masive din conturile fermierilor vor apărea în această toamnă având în vedere că în lipsa irigaţiilor recolta de porumb este în acest moment sub semnul întrebării.

"La noi în Dolj porumbul şi floarea-soarelui sunt pierdute. Se vor face 1-2 tone pentru porumb (faţă de o medie naţională de 5 tone/ha şi una de 8-10 tone/ha pentru fermele industriale - n.red.). Nu ai cum să speri la agricultură dacă nu ai irigaţii", conchide Anghel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO