Eveniment

Previziuni Financial Times. Tendinţe în afaceri, oameni de urmărit şi riscuri la orizont în 2024: Inteligenţa artificială este marea poveste tehnologică, luxul îşi pierde din strălucire şi mai multe firme de private equity s-ar putea îndrepta spre pieţele publice

Previziuni Financial Times. Tendinţe în afaceri, oameni...

Autor: Ştefan Stan

03.01.2024, 10:03 3137

Anul trecut ne-a învăţat să ne facem griji cu privire la roboţii de chat inteligenţi, anul acesta vom afla dacă inteligenţa artificială este pregătită pentru o utilizare mult mai largă. Reporterii Financial Times analizează această tendinţă şi alte tendinţe care afectează afacerile, de la contractorii din domeniul apărării la marile companii energetice, de la cele de lux la cele de capital privat, scrie FT. 

Tehnologie

Tendinţă de urmărit

Dacă cea mai mare poveste tehnologică a anului 2023 a fost cursa pentru a construi sisteme de inteligenţă artificială generativă care pot emula oamenii în producerea de texte şi imagini, anul 2024 va aduce testul de foc pentru a vedea dacă este pregătită pentru o adoptare pe scară largă.

Companiile de internet pentru consumatori, precum Google, integrează deja noua IA în serviciile lor gratuite. Dar nu este încă clar dacă şi consumatorii vor fi dispuşi să plătească o primă pentru AI, iar primele semne sugerează că adoptarea în mediul de afaceri va fi lentă. Astfel de sisteme au adesea "halucinaţii" - inventează informaţii - sau produc rezultate neregulate, iar multe companii se află abia la început de explorare a modului în care ar putea să le folosească pentru a-şi face lucrătorii mai productivi. După atâtea speranţe şi agitaţii, întârzierile în adoptarea IA generativă în 2024 ar putea afecta serios euforia bursieră legată de această tehnologie.

Cel mai mare risc

În cei 13 ani de când Bruxelles-ul a deschis prima investigaţie privind acuzaţiile de comportament anticoncurenţial al Google, cele mai mari companii de tehnologie nu s-au confruntat cu prea multe sancţiuni antitrust, în afara sancţiunilor financiare pe care şi le pot permite cu uşurinţă. Acest lucru s-ar putea schimba în 2024, când un judecător din Washington va emite o hotărâre într-un caz de referinţă în domeniul căutărilor împotriva Google, ceea ce ar putea deschide calea unor modificări impuse de instanţă în ceea ce priveşte structura companiei sau modul în care aceasta operează.

În acelaşi timp, UE va face primii paşi în aplicarea noii sale legi privind pieţele digitale, concepută pentru a rupe din ghearele "gatekeepers" care domină domenii cruciale ale activităţii digitale. Pentru consumatori, acest lucru ar putea duce la o mai mare varietate de servicii digitale. După o mare creştere a acţiunilor din domeniul tehnologiei în 2023, aceasta reprezintă, de asemenea, un risc serios pentru investitori.

Persoane de urmărit

După demiterea sa şocantă şi reinstalarea în funcţia de director executiv al producătorului de ChatGPT OpenAI, Sam Altman va fi şi mai mult în centrul atenţiei în 2024 decât a fost în 2023. Tulburarea a adus acasă o tensiune inconfortabilă în inima industriei, în timp ce OpenAI şi rivalii săi se întrec în dezvoltarea unei tehnologii despre care recunosc că ar putea, de asemenea, să provoace daune grave.

Faptul că s-a întors la cârmă după o revoltă a angajaţilor pare o justificare puternică pentru Altman şi o undă verde pentru a merge mai departe. Dar un consiliu nou şi mai experimentat va căuta modalităţi de a consacra misiunea companiei de a pune siguranţa pe primul loc, iar comportamentul lui Altman din trecut face obiectul unei investigaţii la nivelul consiliului de administraţie.

Care ar fi cea mai mare surpriză?

Statutul Apple de cea mai valoroasă companie din lume - o poziţie pe care o deţine aproape neîntrerupt de mai bine de un deceniu - ar putea lua sfârşit în 2024. Producătorul iPhone a întârziat să folosească inteligenţa artificială generativă pentru a-şi îmbunătăţi serviciile, ceea ce a sporit presiunea asupra sa pentru a spune mai multe despre planurile sale în cadrul evenimentului său anual pentru dezvoltatori, care are loc în mod normal în luna iunie. Între timp, se aşteaptă ca cel mai important gadget nou al său din ultimii ani, casca Vision Pro, să se vândă doar în număr mic atunci când va ajunge pe piaţă în acest an.

În schimb, Microsoft, care valorează cu 9% mai puţin decât Apple, se află pe valul inteligenţei artificiale generative, datorită asocierii sale timpurii cu OpenAI. Dacă acest lucru se va reflecta în vânzări mai mari de software şi într-un impuls pentru platforma sa de cloud computing Azure, Microsoft ar putea să se avânte şi să devină liderul capitalizării de piaţă a industriei tehnologice.

Grupurile de private equity, precum Blackstone, şi-au prezentat de mult timp fondurile ca fiind o modalitate de a bate pieţele publice. Dar ele însele sunt companii publice şi reprezintă un punct de sprijin în portofoliile acţionarilor obişnuiţi din întreaga lume.

În septembrie, Blackstone a devenit primul grup de private equity inclus în indicele S&P 500, iar rivalii săi, Apollo Global şi KKR, speră să nu fie prea departe. Acceptarea grupurilor de private equity pe pieţele publice a propulsat acţiunile acestora la niveluri record.

Această perspectivă îmbucurătoare îi tentează şi pe alţii, inclusiv CVC Capital, General Atlantic şi L Catterton, să le urmeze exemplul. CVC va fi probabil primul care va face pasul anul viitor. Dacă listarea sa va fi bine primită, ar putea impulsiona un val de oferte publice iniţiale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO